Магнат стана премиер на Тайланд

Свят
16:37 - 22 Август 2023
1770
Магнат стана премиер на Тайланд

Строителният предприемач Срета Тависин получи днес подкрепата на тайландския парламент и стана министър-председател, проправяйки пътя към нова коалиция и слагане край на седмиците на политическа нестабилност в Тайланд, предаде Ройтерс.

Тависин, чиято кандидатура бе издигната едва преди няколко месеца от популистката партия "За тайландците" ("Пуе тай"), си осигури подкрепата на повече от половината депутати в деня, в който милиардерът и емблема на партията Таксин Шинаватра направи историческо завръщане у дома след години на изгнание.

Политическият новобранец Срета Тависин, бивш ръководител на строителна компания, ще бъде натоварен със задачата да състави потенциално крехка коалиция, която ще включва партии, подкрепяни от роялистката армия, която свали правителствата на "За тайландците" при превратите през 2006 г. и 2014 г.

Сред свалените от власт беше бившият телекомуникационен магнат и собственик на футболен клуб от Английската висша лига Таксин Шинаватра, който избяга в изгнание и беше осъден задочно през 2008 г. за злоупотреба с власт и конфликт на интереси.

Правителството, оглавявано от сестра му Инглук Шинаватра, беше свалено с преврат през 2014 г.

Седемдесет и четири годишният Таксин беше посрещнат възторжено при завръщането си от поддръжници на летището в Банкок, преди да бъде ескортиран от полицията до Върховния съд, а след това до затвора, където ще изтърпи присъда от осем години.