Махат бонус точката от ясла за прием в столичните градини?

Хибриден критерий за уседналост умуват в общината

Общество
16:53 - 14 Юли 2020
2301
Махат бонус точката от ясла за прием в столичните градини?

Възможно е и да отпадне бонусът от 1 точка при кандидатстването за градина за деца, които са посещавали ясла. Това е записано в новата наредба за приема в детските градини и ясли в София, подготвяна от Столичната община.

Според експерти децата трябва да бъдат третирани еднакво и да имат равен шанс при кандидатстването, а този бонус например ощетява семейства, които са решили да се възползват от дългото майчинство и в първите 3 години са отглеждали детето си у дома. Подобна инициатива се подкрепяла от всички родителски организации, каза зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов.

Ако отпадне тази точка обаче има реален риск деца, ходили на ясла, да не бъдат приети в градина, изразиха опасенията си родители. Защото има квартали в София, в които има самостоятелни ясли и детски градини (а не градини с яслени групи), където кандидатстването става отделно.

Очаква се новите критерии да са готови в началото на септември, като преди това ще се проведат консултации с родителски организации и експерти, стана известно на заседанието на комисията по култура и образование към Столичния общински съвет (СОС).

Общинските съветници отмениха и намерението от новата учебна година водещ критерий за прием в ясла и градина да е постоянният или настоящ адрес на един от родителите на територията административния район на детската градина с условие той да не е бил променян през последните повече 2 г. Този критерий трябваше да донесе 3 точки на живеещите от по-дълго време в съответния район и 1 точка - за тези с адресна регистрация там в последната между 1 и 2 г.

Отпада и критерият за постоянен или настоящ адрес на един от родителите на територията на Столичната община, който не е бил променян през последните над 2 г., даващ 2 точки и от 1 до 2 г. - 1 точка. Причината е, че по въвеждането на тези критерии не е бил постигнат консенсус и не е бил приет еднозначно от представителите на родителските организации.

"Новите правила ще важат и за самостоятелните ясли в София, за които приемът сега става по други критерии от тези за детските градини. Работим над това да намерим формула, която да е максимално обективна и комплексна. Вероятно ще вървим към смесен тип и ще предложим хибриден критерий, който да обединява както адреса на родителите, така и този на детето", обясни Чобанов.

Очаква се този хибриден критерий да носи най-много точки при кандидатстването. Става дума за комбинация на изискванията за адресна регистрация в София на единия родител, който ще дава по-голяма тежест на тези, които живеят от по-дълго време в столицата, а при изискването за адрес в района на желаната градина ще се взима предвид този на детето. "Така няма да страдат млади семейства, на които им се е наложило да сменят адреса си след раждането на детето им, за да се преместят например в по-голямо жилище", уточни Чобанов.

Новите критерии ще бъдат и предварително проиграни математически, за да се види какъв ефект ще имат. Ако те бъдат приети от СОС наесен, ще важат за кандидатстването за учебната 2021/2022 г.

В началото на месеца родители протестираха срещу липсата на места в яслите и детските градини в София и поискаха ваучери за прием в частни детски градини. 10 хил. деца останаха извън класирането за следващата година и се наложи те да се приемат чрез жребий. Столичната община съобщи, че още 500 свободни места ще бъдат разкрити през есента, когато ще отворят девет детски градини - нови и след ремонт, за което кабинетът отпусна 15 млн. лв. С това обаче може да се стигне до претовареност на групите. 

В същото време родителските организации отново не са съгласни с промените в критериите, като се има предвид, че това няма да доведе до особена промяна в числата на неприетите.