Махат давността за приватизацията

ГЕРБ започват консултации за промяна на Конституцията

Новини
22:50 - 26 Февруари 2020
4279
Махат давността за приватизацията

Депутатите от ГЕРБ планират консултации за промяна на конституцията, която да позволи да отпадне давността за тежки престъпления, извършени при и по повод на приватизацията, информира председателката на правната комисия Анна Александрова.

Все още няма изготвени текстове, но разговорите вероятно ще стартират още другата седмица по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Преди няколко дни, Александрова обясни пред “24 часа”, че за подобна промяна следва да има мнозинство, и то над две трети. "Следва да се обединим, а колегите от БСП не ни подкрепиха през 2017 г. Сега очаквам, след като всички адмирират усилията на главния прокурор, да дадат знак, че всички бихме могли да променим конституцията и можем да търсим отговорност на хората, извършили престъпление”, каза Александрова.

На 14 февруари депутати от “Атака” внесоха законопроект за изменение на Наказателния кодекс в подобен дух, но за да настъпи такава промяна, трябва да се съберат гласовете и на опозицията от БСП, защото трябва да се мине през изменение в конституцията, което изисква квалифицирано мнозинство.

Такава промяна ще бъде в унисон с амбициите на главния прокурор Иван Гешев да разследва всички приватизационни сделки заради усещането за несправедливост, което струи от тях. Прокуратурата обаче е с вързани ръце заради погасителната давност по въпросните деяния. И на 13 февруари Иван Гешев призова депутати да си свършат работата и да променят така законите, че да може да се търси отговорност за несправедливата приватизация.

През 2017 имаше подобен проект за изменение на конституцията, който уж се подкрепяше и от БСП, но в крайна сметка не бе гласуван. Тогава управляващите предложиха промени, с които да отпадне давността за наказателното преследване при приватизационни сделки в периода от 1992 до 2019 г.