МАХЛЕНСКА ИНТРИЖКА: Казусът с несъществуващия доклад на БНБ за еврото удари дъното

Калин Христов пратил на "Възраждане" текстовете, несъгласувани с гуверньора на БНБ, цели 2 дни по-рано

Политика
20:42 - 04 Ноември 2022
6737
МАХЛЕНСКА ИНТРИЖКА: Казусът с несъществуващия доклад на БНБ за еврото удари дъното

Случаят с неприетия, неофициален и неокончателен доклад на БНБ за рисковете от членството на България в Еврозоната с прогнозен старт от 1 януари 2024 г., продължава да се заплита. И вече граничи с правния абсурд. 

След като "Възраждане" на Костадин Костадинов развя извадки от въпросния текст публично, макар той да не е получил гриф и печат от Управителния съвет на Банката, се оказа, че депутатите на Копейкин са се сдобили с "доклада" - уж разкриващ катастрофален за България сценарий, цели 2 дни преди останалите секретари на парламентарните групи. Как е станало това обаче?

Както Lupa.bg вече ви информира (далеч преди размахването на псевдодоклада - б.р), един от членовете на УС - вицегуверньорът Калин Христов, от години драпащ да оглави държавния трезор, е намерил нов политически изразител за тезите си в лицето именно на Копейкин. Но и се ползва с негласната подкрепа на част от ПГ на БСП. 

Вчера икономистът и бивш депутат от БСП Георги Кадиев дейно умуваше кой може да е автор на този теч в БНБ и намекна, че надали това ще е самият гуверньор Димитър Радев, след като същият се заяви с твърда позиция "за" присъединяването на страната ни към Еврозоната без повече отлагания, днес зае странно обратно становище с любопитно факсимиле.

"Всички, с които говорих, твърдят, че е именно Радев", пише днес Кадиев. Но защо да топи Димитър Радев? 

Става въпрос за писмо, изпратено от съветника на Радев - Ани Димитрова, при това с личните й данни (подпис - б.р.), на 31 октомври, до всички секретари на ПГ (т.е., по едно и също време), като в него се съдържат и извадки от въпросния щекотлив доклад с изричното уточнение, че той не представлява одобрено мнение нито от Работната група, сформирана за членството в еврото, нито на координационния ресорен съвет. 

И неслучайно ясно и категорично пише, че текстовете не са внесени, не са разглеждани и не са одобрени от Управителния съвет на БНБ. Коментарът на Кадиев по този повод е следният: 

"Ето. Сега да обяснят защо на Възраждане е даден два дни предварително- саботаж или обикновена... Вече съм сигурен кой е за оставка. Така просто не се прави". 

Не е ясно обаче какви са мотивите на Кадиев да вади на показ въпросното факсимиле и как се е сдобил с него, предвид факта, че не е депутат. 

В социалната мрежа се спекулира, че лидерът на неоснованата като правен субект партия "Нормална държава", която за кратко бе коалиционен партньор на БСП, е получил копието от доклада именно от Калин Христов или от член на ПГ на "Възраждане". Виси във въздуха обаче истината защо някой, който и да е той, информира Кадиев наравно с парламентарните групи и какви са истинските цели на бившия депутат.