Май "намазаха ските" на Саутгейт, вече му търсят заместник

Пет са спряганите имена за нов селекционер на националния отбор

Спорт
17:55 - 15 Юли 2024
2067
Май "намазаха ските" на Саутгейт, вече му търсят заместник

Бъдещето на Гарет Саутгейт на поста селекционер на английския национален отбор е несигурно не само заради втория пореден загубен финал на европейски първенства, а и заради незадоволителната игра на отбора. Кандидатите за негов потенциален заместник са много, а вече спрягат имената на петимата фаворити за позицията.

Гарет Саутгейт наследи Сам Алардайс, който сам казваше, че след осем години работа постиженията на един отбор представят максимума, който може да получи от настоящия си треньор. Този максимум за Англия със Саутгейт е второ място, така че не е изключено местната футболна федерация скоро да се обърне към един от долупосочените специалисти.

Опция 1 - Еди Хау

Мениджърът на Нюкасъл ще бъде един от едва тримата английски треньори във Висшата лига през следващия сезон и ще бъде добре приет от феновете. 46-годишният специалист класира "свраките" в Шампионската лига за първи път от 20 години и на два пъти спечели промоция за елита с Борнемут. Неговият стил е офанзивен и това е едно от изискванията на английските привърженици.

Опция 2 - Греъм Потър

Потър, на 49 години, се изкачваше с бързи темпове по футболната пирамида в Англия, преди да достигне до Челси. Той беше уволнен след едва седем месеца начело на отбора през април 2023 и още е без работа.

Преди това Потър направи чудеса в Швеция с Йостерзунд и превърна Брайтън във водещ клуб във Висшата лига. Самият Хосеп Гуардиола описа стила на Брайтън по времето на Потър като "наслада за гледане, наслада за анализиране".

Опция 3 - Маурисио Почетино

Голям фаворит за поста. Вицешампион във Висшата лига и Шампионската лига с Тотнъм, победител в Лига 1 с Пари Сен Жермен. Почетино има впечатляващо резюме в Англия и неговият талант бе виден още от престоя му в Саутхемптън.

52-годишният треньор има доказани умения в развиването на млади таланти и това е очевидно от работата му с Коул Палмър в Челси. Аржентинецът обаче напусна "Стамфорд Бридж" през месец юни.

Опция 4 - Хосеп Гуардиола

Няма нужда за много обяснения защо Гуардиола е толкова високо в списъка на букмейкърите, продължава PA. Амбициран ли е обаче достатъчно той, за да се замисли над подобно предложение? Испанецът е на 53 и мнозина твърдят, че е треньорът с най-голям отпечатък върху съвременния футбол.

Човек като него е напълно способен да извлече максимума от английските национали. Ще иска ли обаче той да рискува репутацията си на един от най-добрите за всички времена?

Опция 5 - Юрген Клоп

Харизматичният бивш мениджър на Ливърпул е в абсолютно същата графа като Гуардиола. Ако 57-годишният Клоп проявява интерес към отбора, то ще бъде много трудно да му откажеш. Той няма намерение да води други клубове във Висшата лига след Ливърпул, но дали ще пожелае да стане първият германец в историята начело на английския национален отбор? Това е съвсем друг въпрос.