Майк Помпео нападнал журналистка

Държавният секретар на САЩ започнал да я псува заради неудобно интервю

Свят
10:29 - 26 Януари 2020
3924
Майк Помпео нападнал журналистка

Грубите нрави на политиците очевидно не са явление, характерно само за България. Журналистката Мери Луиз Кели от NPR, най-престижното американско обществено радио, обвини държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че я е псувал и обиждал след края на негово интервю пред медията.

Поводът за невъздържаното поведение на Помпейо е следният - Мери Луиз Кели го питала за Украйна и отзоваването на американската посланичка в Киев Мари Йованович.

Отстраняването на Йованович през май 2019 г. беше ключово в поредицата от събития, които в крайна сметка доведоха до импийчмънт на президента Тръмп в Камарата на представителите.

Държавният секретар твърди, че при предварителната уговорка за интервюто изобщо не е станало дума, че Кели ще му задава въпроси за Украйна.

Мери Луиз Кели от NPR обаче настоява, че е уведомила помощниците на държавния секретар за подготвените от нея въпроси за Киев и Йованович.

Майк Помпео определи поведението на Кели като "позорно" и заяви, че "това е още един пример колко необуздани са станали медиите в опита си да навредят на президента Доналд Тръмп и на тази администрация". 

"След края на интервюто Помпео започна да крещи и да използва обидни думи, защото е недоволен от въпросите ми за Украйна.

Попита: Мислите ли, че американците се интересуват от Украйна?

После помоли своите помощници да му донесат карта, за да му посоча къде точно се намира страната. Аз му посочих къде се намира Украйна на картата", разказва Мери Луиз Кели в ефира на NPR.