Майка пребори ада на булимията

Здраве
11:45 - 10 Юни 2019
3057
Майка пребори ада на булимията

„Чувствах, че съм в ада! Усещах, че се отдалечавам от живота. Най-страшното е, че сама си го причиних с въздържание от храна, стремейки се да съм слаба и да не излагам мъжа и децата ми“. С тези думи 34-годишната Антоанета Михайлова от старата столица започва своя разказ за битката с булимията, пише в. „Борба”.

Вярва, че историята й може да бъде поучителна за всички представителки на женския пол, имащи проблеми с теглото и захласвайки се по хайлайф списанията, в които има модели с изваяни фигури, които се подлагат на чудовищен глад. Съветът на Антоанета е простичък – да се доверим на специалисти по диетика и фитнес, вместо сами да си причиним здравословна беда.

Търновката е майка на 6-годишната Валерия и на 3-годишната Марина. И при двете бременности качила по 30 килограма и след раждането продължила да трупа мазнини. Апетитът й се увеличавал все повече, докато един ден кантарът не показал, че тежи близо 100 килограма. Ужасена от това, взела решение да започне диета. Мислела си, че ако премахне от хранителното си меню тестеното и сладкото, ще отслабне и всичко ще си дойде на мястото.

Въздържанието на тези продукти обаче не дало резултат и предприела крайни мерки. Накрая се стигнало до това да приема единствено плодове, ядки и вода. Дори мляко и сирене не консумирала, защото на опаковката пишело, че имат висока масленост. В един момент започнало да й се гади от всичко, което консумирала, и всяко хранене завършвало с повръщане.

Съпругът й не забелязвал това, защото бил по цял ден на работа, но усетил, че нещо необичайно се случва с Антоанета. След като за няколко седмици загубила около 10 килограма, кожата й пожълтяла и постоянно погледът й блуждаел в пространството, мъжът й провел разговор с нея и научил какво си е причинила. Веднага потърсили лекарска помощ и още на първия преглед 34- годишната жена била диагностицирана с булимия.

Личният лекар на Антоанета я насочил към Специализирания център за борба с хранителни разстройства в София, където седмица по-късно я приели за лечение. Терапията била комплексна – консултации с психолог и гастроентеролог, прием на специални медикаменти и индивидуално хранително меню, което да компенсира липсата на витамини, минерали и други полезни вещества, отсъстващи от храненията й в последните месеци. Благодарение на медицинската помощ и дългия престой в звеното Антоанета заобичала тялото си такова, каквото е.