Мъка: Забраниха на джендърите в Индонезия да проституират

Най-голямата мюсюлманска страна в света обяви извънбрачния секс за незаконен

Новини
15:04 - 12 Януари 2023
1836
Мъка: Забраниха на джендърите в Индонезия да проституират

Чика Ананда Путрие – транс жена (биологично роден мъж - б.р.) от Индонезия, се събужда всяка сутрин в окаяната си стая под наем в бедняшки квартал на Джакарта, притеснена за безопасността си заради половата си идентичност.

Миналия месец се сбъднаха някои от най-лошите ѝ страхове, когато най-голямата мюсюлманска страна в света забрани на хората да правят секс в извънбрачни отношения или дори да живеят заедно, под риск от затвор. Не е тайна, че огромен брой трансджендъри в държавата с население 275 милиона души изкарват прехраната си чрез проституция.

„Страхувам се да не ме вкарат в затвора“, казва Чика, която всеки ден пътува до близкия град и се страхува да не бъде хваната да живее с партньора си в страна, в която правителството не признава гей браковете и транс идентичностите.

Когато законовите промени влязат в сила, такива неженени двойки, особено в ЛГБТ общността, която вече е подложена на натиск от страна на религиозните консерватори, ще трябва да се борят с постоянната заплаха да бъдат докладвани на полицията.

Въпреки че съгласно новия закон само съпруг, родител или дете могат да докладват за предполагаеми престъпления, експерти и правозащитни групи предупредиха за риска от злоупотреба от страна на онези, които искат да разбият съюзи, които не харесват.

Това „ще се отрази непропорционално на ЛГБТ хората, които е по-вероятно да бъдат докладвани от семействата си за връзки, които те не одобряват“, заявиха наскоро от Human Rights Watch.