Макрон: Брекзит е базиран на лъжи и показва, че ЕС трябва да бъде реформиран

27-те страни-членки ще останат обединени, смята френският президент

Новини
09:24 - 01 Февруари 2020
2649
Макрон: Брекзит е базиран на лъжи и показва, че ЕС трябва да бъде реформиран

Френският президент Еманюел Макрон осъди кампанията за Брекзит и заяви, че е била базирана на лъжи, но добави, че Общността въпреки това трябва да се поучи от решението на Великобритания да напусне, пише европейската редакция на списание Politico, цитирано от Агенция “Фокус”. 

В телевизионно обръщение, излъчено по-рано, френският президент заяви, че Европейският съюз трябва да предприеме сериозни и пълни реформи, за да се превърне в по-суверенна и демократична организация, която стои по-близо до своите граждани. 

„Кампанията на Брекзит беше изградена от лъжи, преувеличения, от клишета, които бяха обещани и никога няма да се осъществят. Ние трябва да помним винаги какво могат да донесат лъжите на нашите демокрации“, каза Макрон. 

„Но ние също така трябва да си вземем много конкретни уроци. Вярвам много дълбоко, че този Брекзит стана възможен, и ще се осъществи в следващите часове, защото твърде често ние превръщахме Европа в изкупителна жертва на нашите собствени трудности, и също така защото ние не променихме нашата Европа достатъчно“, каза още френският президент. 

„Изправени пред Китай и САЩ, за да защитим нашите интереси, имаме нужда от (по-силна) Европа“.

„За да успеем с (борбата срещу) промените в климата , трябва да я водим на Европейско ниво. (…) За да се справим и да се изправим с големите миграционни, дигитални и технологически информации, имаме нужда от повече Европа“, добави той. 

Относно бъдещите взаимоотношения между Великобритания и ЕС, Макрон заяви, че 27-те страни-членки ще останат обединени. Той също така подчерта своите собствени приоритети. 

„Аз съм много посветен към опазването на нашите интереси – и по-конкретно интересите на нашите рибари, на нашите фермери, на нашите индустрии, на проучванията ни, на нашите работници и студенти“, каза Макрон.

Той допълни, че иска връзките между Лондон и Брюксел да останат близки и силни, но и подчерта, че Великобритания няма да може да се възползва от облагите, които предлага членството в ЕС повече. 

„Не можете да сте вътре и вън. Британците избраха да напуснат ЕС. Те няма да имат (вече) същите задължения, следователно няма да разполагат и със същите облаги“, добави Макрон.