Макрон дава отговор на "жълтите жилетки" тази вечер

Френският президент обявява пакет от реформи

Новини
13:34 - 25 Април 2019
1206
Макрон дава отговор на "жълтите жилетки" тази вечер

Френският президент Еманюел Макрон е готов да обяви дългоочаквания си отговор на протестите на „жълтите жилетки” под формата на пакет от реформи. Позицията, която днес ще представи, може да се окаже решаваща за неговото политическо бъдеще, пише АФП.
 
Вече повече от 6 месеца недоволството във Франция не стихва, а за президента буквално няма глътка въздух след мощните антиправителствено бунтове срещу социалното неравенство.   

Очаква се важното послание на президента Макрон да бъде оповестено в 19 часа българско време днес, когато започва официално обявената пресконференция. Твърди се, че френският държавен глава ще представи базови, но все пак не революционни мерки, като една от най-дългоочакваните е намаляване на данъците за средната класа и преоценка на малките пенсии. По тези два пункта  са основните искания на „жълтите жилетки”.  

В 20-минутно обръщение, Макрон ще очертае „няколко подхода и посоката” в отговор на кризата, след което започват въпроси от френски и чуждестранни журналисти.

Заради провежданата от него политика, рейтингът на довери на френския президент постоянно върви надолу. Проучванията показват, че той не може да надвиши 30%, докато в началото на мандата му беше над 60%.

Макрон трябваше да обяви важните реформи в деня на жестокия пожар в „Нотр Дам” на 15 април, заради който телевизионното му обръщение бе отложено.