Макрон изтегля френските войници от Мали

Това решение ще има последици за всички, страни участващи в мисията

ЕС
12:05 - 17 Февруари 2022
1977
Макрон изтегля френските войници от Мали

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция и нейните съюзници ще изтеглят военните си части от Мали след близо едно десетилетие там. Войниците са се сражавали с ислямските бунтовници в региона, съобщават от Би Би Си.

Военните ще бъдат предислоцирани в други региони на Африка.

Макрон споделя, че до това решение се е стигнало след разрива в дипломатическите отношения с Мали. Друг фактор допринесъл за това е нарастващата враждебност на управляващата военна хунта срещу Макрон и Франция.

Френският президент заяви, че няма как страната да остане военно ангажирана на място, където не се споделят същите стратегии. Той отхвърли твърденията, че изтеглянето на френските войски е индикация за провал. Макрон добави, че Франция ще продължи да се бори с бунтовниците в региона, и че държавата Нигер ще приеме част от войниците на своя територия.

Франция и водените от нея военни части са обсъдили план за оставането в региона и осигуряването на неговата сигурност. Войски ще има със сигурност в Нигер и Гвинея. Това решение ще има последици за всички, страни участващи в мисията.

Президентът на Кот Дивоар Аласан Уатара заяви, че изтеглянето на френските войски ще създаде вакуум, който ще засили тежестта над местните правителства. Той добави, че така африканските страни в региона ще са длъжни да увеличат броя на военнослужещите и да засиялт контрола по границите.

Президентът на Сенегал Маки Сал сподели, че разбира защо Франция е решила да изтегли войските си от Мали и получил уверение, че борбата срещу бунтовниците ще продължи.