Макрон похвали Казахстан, че не иска да е васал на Русия

ЕС
16:00 - 01 Ноември 2023
1821
Макрон похвали Казахстан, че не иска да е васал на Русия

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Казахстан на 1 номври като част от първия етап от пътуването си из Централна Азия.

На среща с президента Касим-Жомарт Токаев Макрон похвали Казахстан за отказа да застане на страната на Русия във войната й срещу Украйна. 

„В никакъв случай не подценявам геополитическите трудности, натиска, който някои може да оказват върху вас“, каза Макрон на Токаев. „Франция цени пътя, който следвате за вашата страна, отказвайки да бъдете васал на всяка сила и се стремите да изградите многобройни и балансирани отношения с различни страни“, цитира го Ройтерс.

Макрон заяви още, че двете страни са подписали бизнес споразумения, включително декларация за намерения за партньорство в областта на редкоземните елементи и редките метали.

Това накара Русия да изрази загриженост от нарастващата дипломатическа активност на Запада в бившите съветски републики от Централна Азия. Руският външен министър Сергей Лавров заяви още миналата седмица, че Западът се опитва да отдръпне "съседите, приятелите и съюзниците" на Русия от Москва. А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, помолен да коментира посещението на Макрон, заяви, че Русия цени отношенията си с Казахстан "много високо" и наблегна, че Руската федерация има исторически връзки с него.