Украйна: Русия пуска експлозиви по морския коридор в Черно море

Украйна
15:54 - 01 Ноември 2023
1788
Украйна: Русия пуска експлозиви по морския коридор в Черно море

Украйна каза в сряда, че руски военни самолети са хвърлили "експлозивни предмети" по обявените от Киев морски пътища за търговските кораби в Черно море три пъти през последните 24 часа, но че новосъздаденият й морски коридор все още работи, предава "Ройтерс".

Украйна се опитва да изгради нов морски коридор без одобрението на Русия, за да съживи своя жизненоважен морски износ. Русия каза, че ще счита всеки кораб за потенциална военна цел, след като се оттегли от сделката, постигната с посредничеството на ООН през юли, която позволи износът на някои храни продължи въпреки войната.

"Окупаторите продължават да тероризират пътищата на цивилното корабоплаване в Черно море с тактическа авиация, хвърляйки експлозивни предмети по вероятните пътищата за движение на цивилни кораби", каза южното военно командване.

"През последното денонощие имаше три такива маневри. Въпреки това навигационният коридор продължава да функционира под наблюдението на отбранителните сили", се казва в съобщението.

Руското министерство на отбраната не отговори на искане за коментар.

Говорителят на южното командване на Украйна каза във вторник, че Русия редовно хвърля управляеми авиационни бомби, морски мини или други все още неизвестни взривни устройства в близост до коридора, съобщи обществената телевизия Suspilne.

Украинският президент Володимир Зеленски каза миналата седмица, че експортният коридор ще продължи да функционира въпреки заплахите от Русия и че е обсъдил въпроса за застраховането на плавателни съдове с поне един западен лидер.

Той направи коментара, след като базирана в Киев консултантска компания, британска охранителна фирма и специализиран украински пристанищен пункт съобщиха, че Киев е бил принуден да спре използването на коридора поради заплахи от военни самолети и морски мини.

Украински официални лица обаче отрекоха маршрутът да е спрян. Те казват, че десетки товарни кораби са пътували по маршрута, откакто е започнал да работи през август.