Зеленски към Денков: Готови сме да участваме в р азминирането на Черно море

Президентът и премиерът са провели телефонен разговор днес

Общество
22:00 - 31 Октомври 2023
4541
Зеленски към Денков: Готови сме да участваме в разминирането на Черно море

В Международния ден на Черно море (днес, 31, октомври) президентът на Украйна Володимир Зеленски е провел телефонен разговор с министър-председателя на България Николай Денков, съобщи „Интерфакс-Украйна“.

Двамата са обсъдили въпроси, свързани с гарантирането на сигурността в Черноморския регион, предвид сериозното нарушаване на свободата на корабоплаване от страна на Русия. Обсъдено е било и състоянието на споразуменията, постигнати по време на официалното посещение на украинския държавен глава в България през юли 2023 г. 

„Разговарях с българския министър-председател Николай Денков за начините за по-нататъшно укрепване на сигурността в Черно море в условията на руска милитаризация и заплахи за свободата на корабоплаването. Украйна укрепва глобалната продоволствена сигурност с алтернативния коридор за износ в Черно море. Оценявам високо съвместната инициатива на България, Румъния и Турция за морско разминиране. Украйна е готова да вземе активно участие в съответните усилия. Украинско-българското партньорство става все по-силно и това е точно този вид черноморско единство, което ни позволява да се противопоставим на руската агресия, да укрепим глобалната продоволствена сигурност, да ускорим интеграцията на Украйна в ЕС и да подкрепим „Формулата на мира“.

Това написа украинският президент в своя акаунт в Хикс.