Макрон: Приятелски мач между Франция и Алжир ще прогони миналото

Подобен двубой не е имало от 20 години

Новини
15:32 - 26 Август 2022
1718
Макрон: Приятелски мач между Франция и Алжир ще прогони миналото

Френският президент Еманюел Макрон заяви в петък в Алжир, че приятелски футболен мач между отборите на Франция и Алжир "би било добро нещо, за да се изгони миналото", защото "спортът трябва да помирява", съобщи агенция "Франс Прес".

"Мисля, че би било добро нещо, за да изгоним миналото", отговори държавният глава на въпрос на журналистите. Подобен мач ще е първи от повече от 20 години след приятелския двубой от 6 октомври 2001 година, който завърши с нахлуване на феновете на Алжир на терена на "Стад дьо Франс" четвърт час преди края, което прекрати срещата, цитира френския президент БТА.

"Ще говорим за това с президента Абделмаджид Тебун и щаба му, не мога само аз да се произнеса. А зависи и от предстоящите спортни събития, но можем да си го пожелаем", каза Макрон при посещението си на европейското гробище в Сент Южен, в покрайнините на Алжир.

"Мисля, че спортът трябва да помирява и за това утре в Уран ще бъда с нашите спортисти преди Олимпийските игри през 2024-а, организирани в Париж", подчерта той.

"Културата, както споменах вчера по време на пресконференцията, и спортът са терени, на които трябва да сме заедно. Можем да се изправим един срещу друг, но приятелски", настоя Макрон.

Френският президент и алжирският Абделмаджид Тебун сложиха край в четвъртък на месеци прекъснати дипломатически отношения между двете страни и заради френската колонизация (1830-1962).