Макрон призова съюзниците на Киев да не бъдат „страхливци“

Украйна
15:23 - 05 Март 2024
1479
Макрон призова съюзниците на Киев да не бъдат „страхливци“

Френският президент Еманюел Макрон призова днес в Прага съюзниците на Украйна „да не бъдат страхливци“ пред лицето на една „станала неудържима“ Русия, като изглежда направи връзка със спорните си коментари относно възможността за изпращане на западни войски в раздираната от война страна, предаде Франс прес.

„Със сигурност в нашата Европа настъпва момент, в който не трябва да бъдем страхливци“, заяви френският президент в началото на посещението си в Чехия.

„Не искаме никога да виждаме драмите, които ни очакват“, предупреди той, говорейки пред френската общност в Прага.

Макрон говори за „сили, които са станали неудържими“, които „разширяват заплахите всеки ден, атакувайки ни все по-силно“.

Трябва да бъдем на висотата на предизвикателствата на историята и на смелостта, която тя предполага, отбеляза той.

Посещението на Макрон в Чехия има за цел да демонстрира „особеното му внимание“ към Централна Европа, обясниха от обкръжението му пред медиите.

В момент, когато изглежда все по-заинтересован да утвърди лидерството си в подкрепа на Киев и в сблъсъка с Русия, френският президент ще се срещне с чешкия си колега Петър Павел, когото прие в Париж през декември. Освен това Макрон и чешкият премиер Петър Фиала ще подпишат план за действие за двустранното стратегическо партньорство за периода 2024-2028 г. В него въпросите на отбраната ще бъдат ключови в настоящия контекст на война.

Макрон срещна отпор от страна на много западни съюзници, след като на конференция за Украйна в Париж на 26 февруари открито дискутира идеята за изпращане на западни войски в Украйна, припомня БТА. На конференцията в Елисейския дворец той предизвика смут сред съюзниците на Киев, като допусна, че е нужна „стратегическа двусмисленост“, за да се покаже на руския президент Владимир Путин, че ще бъде направено всичко възможно да му се попречи да „спечели тази война“. След това Макрон обясни, че изпращането на западни войски в Украйна не може да бъде „изключено" в бъдеще, въпреки че призна, че в момента няма „консенсус“ по този въпрос. След това френското правителство уточни, че това ще бъдат небойни мисии.

Лидерите на САЩ, Германия и огромното мнозинство от останалите съюзници от НАТО един след друг се дистанцираха от забележките на френския президент и увериха, че не става въпрос за изпращане на войници в Украйна Това обаче остави впечатление за разделение в западния лагер.

На свой ред Владимир Путин предупреди за „реална заплаха" от ядрена война в случай на ескалация.