Макрон се извини на Източна Европа: Бяхте прави за Путин

Френският президент обеща, че Украйна "няма да бъде завладяна"

Новини
10:57 - 03 Юни 2023
5590
Макрон се извини на Източна Европа: Бяхте прави за Путин

Това е първият път, в който френски президент идва да говори на Globsec, основният форум в Централна Европа по въпросите на европейската сигурност. Визитата му беше изключително символна, заради пасива, който Емануел Макрон има в региона.

От началото на войната желанието му "да не унижава Русия", да й предложи "гаранции за сигурност", диалогът, който поддържаше твърде дълго с Владимир Путин, въпреки липсата на резултати, направиха външната политика на Франция неразбираема. Неяснотата на руската политика на френския президент също така осуети амбицията му да стане безспорен лидер на Европейския съюз. Речта в Братислава сложи нещата по местата им, като изясни позициите на Макрон.

Това пише в материал за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

В много отношения думите, изречени пред лидерите на Централна и Източна Европа, са исторически.

"Има само една Европа", каза Макрон, приветствайки "завръщането" на източните страни в европейското семейство при падането на комунизма.

Той се позова на "Отвлеченият Запад" на Милан Кундера и обеща, че нито Западът, нито Европа ще бъдат "отвлечени" втори път. Този, който обикновено никога не променя мнението си, направи дългоочакваното разкаяние спрямо страните от Изтока, които преживяха съветската окупация физически. "Не винаги чувахме този глас, който носите", призна той. Пряко позовавайки се на Жак Ширак, който, критикувайки подкрепата им за американската война в Ирак през 2003 г., заяви, че тези страни са "изгубили възможността да мълчат", той смирено призна:

"Изгубихме възможността да ви изслушаме." Това беше благотворна новина за тези страни, които никога не забравиха презрението, с което бяха третирани.

В Братислава френският глас изведнъж не беше същият. "Можете да разчитате на Франция. Понякога тя беше възприемана като арогантна или незаинтересована от този регион. Нека заедно да решим каква трябва да бъде нашата Европа, една велика демократична сила".

Говоренето по отношение на Украйна също беше изяснено. Съжалявайки за липсата на последователност, с която Европа се е отнасяла към региона преди руската инвазия, Емануел Макрон обеща, че Украйна "няма да бъде завладяна". Времето за компромисен мир между Москва и Киев изтече. "Може да има само един мир, избраният от украинския народ", каза той, отхвърляйки всяка идея за "прекратяване на огъня" или "замразен конфликт", което само би подхранвало нови войни.

"Трябва да сме готови този конфликт да се проточи и трябва да сме готови да подкрепяме Украйна още дълго време.

Тоест да й обезпечим необходимите гаранции за сигурност.

И в тази област войната промени френския президент. През 2008 г. Франция, заедно с Германия, наложиха вето на влизането на Украйна и Грузия в НАТО. "По онова време не успяхме да предоставим европейски отговор. Провокирахме руското отмъщение, без да дадем достатъчно гаранции на тези страни", признава той. Днес, докато руската агресия е превърнала Украйна в "основен играч", Емануел Макрон цитира американския дипломат Хенри Кисинджър, който, след като беше силно против нея, днес защитава влизането на Украйна в НАТО.

"Споделям неговото виждане. Трябва да дадем осезаеми и надеждни гаранции за сигурност на Украйна",

ако и да се знае, че липсата на единодушие по темата прави интеграцията на Украйна в НАТО на следващата среща на върха във Вилнюс "нереалистична". Поне този път Франция няма да е страната, блокираща сближаването с Атлантическия алианс...

Но ние също трябва подготвим бъдещето на Европа в свят, в който географията на Русия "няма да се промени" и където следващата американска администрация няма непременно да е в синхрон с европейския избор. "Искам да загърбя всички фантазии: не искам да заменя НАТО с френско-германски кондоминиум", каза той пред публика, която често е подозирала, че Франция работи за отслабване на Атлантическия алианс.

Войната на Русия в Украйна доказа, че френската визия за стратегическа Европа е правилна.

Това накара европейските страни да увеличат бюджетите си за отбрана и да помислят за нова организация на сигурността на континента. "Стратегическата автономия на Емануел Макрон беше мечта. Ние я направихме реалност", обобщава Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна. "Суверенитетът вече не е френска мода", приветства президентът. Той призовава своите партньори да ускорят изграждането на по-суверенен европейски капацитет. Докато работи ръка за ръка със Съединените щати, европейската устойчивост, предупреждава той, трябва да продължи да се изгражда, особено на военно и индустриално ниво. Според него това е "бъдещето на нашия континент".