Макрон тръгна на тур Букурещ-Кишинев-Киев

Свят
10:26 - 14 Юни 2022
1615
Макрон тръгна на тур Букурещ-Кишинев-Киев

Френският президент Еманюел Макрон се очаква да пристигне по-късно днес в Румъния, за да поздрави 500-те френски войници, които са разположени във военната база на НАТО край Констанца след нахлуването на Русия в Украйна. Очаква се Макрон да посети също Молдова и евентуално да пътува до Киев, съобщава агенция Аджерпрес, като се позовава на АФП.

Това ще бъде първата обиколка на френския президент в Югоизточна Европа, която е пряко засегната от конфликта, предизвикан от Москва в края на февруари.

Според медии в Берлин и Рим дългоочакваното посещение на Макрон в Украйна може да се състои скоро в компанията на германския канцлер Олаф Шолц и италианския министър-председател Марио Драги.

Информацията не беше потвърдена от Елисейския дворец, който заяви, че "засега нищо не е решено". Една визита на Макрон в Украйна би имала допълнителна тежест, тъй като Франция е ротационен председател на Европейския съюз до 30 юни.

В края на днешния ден се очаква Еманюел Макрон, придружаван от външния министър Катрин Колона и министъра на отбраната Себастиен Льокорню, да пристигне в базата "Михаил Когълчинану" край Констанца, която се превърна в изключително стратегическа след началото на войната в Украйна.

Макрон ще бъде посрещнат от румънския министър-председател Николае Чука, след което ще посети силите на мисията "Aigle" (Орел), създадена като част от укрепването на "възпиращата и отбранителна позиция на НАТО по източния фланг на Европа".

Като рамкова държава в тази операция, Франция изпраща 500 военнослужещи, от които 350 от сухопътните сили. Те формират батальона "Копие" заедно с 300 белгийски войници, които през следващите месеци ще бъдат заменени от нидерландски военнослужещи. В базата край Констанца утре към френския президент ще се присъедини и румънският му колега Клаус Йоханис. Френското президентство съобщи, че Еманюел Макрон ще отправи "много ясно послание“ за ангажимента към съюзниците от НАТО и европейските партньори. Неотдавна Франция инсталира в Румъния модерна система за защита земя-въздух. 

Тази мисия ще продължи да се разраства и до края на годината ще наброява общо 1000 войници, които ще разполагат и с танкове "Льоклерк".

Утре по обяд се очаква Еманюел Макрон да бъде приет в Кишинев - столицата на Република Молдова, от президента Мая Санду, с която той е установил "отношения на доверие", след като я посрещна три пъти в Париж от февруари 2021 г. насам, отбелязва Франс прес.

Макрон ще бъде първият френски президент, посещаващ Молдова след Жак Ширак през 1998 г. Заедно с Катрин Колона той ще изрази подкрепата на Франция за бившата съветска република, която е особено засегната от руската инвазия в съседна Украйна.

Франция предоставя финансова и материална помощ на Молдова, която проявява "изключителна солидарност" при приемането на украински бежанци: повече от 480 000 души са преминали границата, а 80 000 са останали в Молдова. С население от 2,6 милиона души Република Молдова, която е една от най-бедните страни в Европа, подаде молба за членство в ЕС на 3 март, подобно на Украйна (на 28 февруари) и Грузия (също на 3 март).

Европейската комисия ще вземе решение по молбата през следващите дни, преди то да бъде обсъдено на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 23-24 юни, посочва АФП.

По време на посещението си в Париж през май президентът на Молдова Мая Санду публично приветства "инициативата" на Еманюел Макрон за създаване на европейска политическа общност, която според нея ще позволи на страната ѝ да "ускори" присъединяването си към ЕС. "Разбираме, че присъединяването е дълъг и сложен процес, който изисква много усилия и упорита работа. Ние не търсим пряк път по този път", заяви тогава Мая Санду.