Макс Верстапен е новият стар шампион във Формула 1

Нидерландският ас на "червените бикове" нямаше конкуренция на наводнената писта "Сузука

Спорт
11:40 - 09 Октомври 2022
3531
Макс Верстапен е новият стар шампион във Формула 1

Макс Верстапен е новият стар шампион във Формула 1. 25-годишният пилот на "Ред Бул" спечели компрометираното заради пороен дъжд състезание за "Гран при" на Япония и благодарение на драматична развръзка в битката за Топ 3 подпечата втората си поредна световна титла в най-комерсиалния моторен спорт.

Нидерландският ас на "червените бикове" нямаше конкуренция в самата надпревара на наводнената писта "Сузука" и финишира с над 20 секунди преднина пред борещите се за втората позиция Шарл Льоклер ("Ферари") и Серхио Перес ("Ред Бул"). Състезателят на "черните кончета" пресече финалната линия под носа на съотборника на Верстапен и при това положение щеше да вземе полагащите се за втора позиция 18 т., което пък щеше да запази математическата вероятност да остане в битката за титлата.

Само че минути след края на състезанието монегаскът получи наказание от 5 сек. заради преминаване извън пистата на последния завой и засичане на Перес при завръщането на трасето и така слезе на трето място в крайното класиране. Което пък реши и на теория надпреварата за трофея през 2022 г. четири старта преди края на сезона.

 
Първоначално самият Макс не беше наясно, че вече е шампион. В блиц интервюто в бокса той заяви:

"Много съм щастлив, че въобще успяхме да се състезаваме. Беше много трудно в тези условия. Разбира се, щеше да е страхотно да спечелим шампионата още тук. Но ще го направим в следващите състезания."

Секунди по-късно дойде официалното съобщение за санкцията на Льоклер и Верстапен беше върнат да се изкаже и като двукратен световен шампион:

"Искам да благодаря на всички хора от екипа. Не знам какво повече да кажа в такъв момент..."