Малайзия върна боклука на Франция, Великобритания и САЩ

"Ние не сме сметището на света", казва правителството на страната

Икономика
13:34 - 21 Януари 2020
1354
Малайзия върна боклука на Франция, Великобритания и САЩ

Малайзия върна 150 контейнера с пластмасови отпадъци в 13 богати страни, в това число Франция, Великобритания, САЩ, Канада и Япония, съобщава СкайНюз.

Пратките с нежелан боклук бяха пренасочени в Югоизточна Азия, след като през 2018 г. Китай забрани вноса на пластмасови отпадъци.

Министърът на околната среда в Малайзия Йео Бий Ин предупреди, че тези, които искат да превърнат страната в боклукчийската кофа на света, могат “само да си мечтаят“.

Според министъра на околната среда се очаква още 110 контейнера да бъдат изпратени обратно до средата на тази година.

Йео Бий Ин добави, че успешното репатриране на общо 3737 метрични тона отпадъци идва след успешното блокиране на контрабандата им в ключови малайзийски пристанища и затварянето на над 200 незаконни фабрики за рециклиране на пластмаса.

Министърът заяви, че правителството на Малайзия не плаща и стотинка за разходите по изпращането на отпадъците, защото те се поемат изцяло от корабните лайнери и вносителите.

Правителството на страната е категорично: „Нашата позиция е много твърда. Ние просто искаме да изпратим обратно отпадъците и да изпратим послание, че Малайзия не е сметището на света.“