Малайзия заплашва да спре износа на палмово масло за ЕС

Нов европейски закон изисква доказателства, че при производството му не са увредени гори

Новини
12:18 - 12 Януари 2023
1277
Малайзия заплашва да спре износа на палмово масло за ЕС

Малайзия заяви, че може да спре износа на палмово масло за Европейския съюз в отговор на нов закон в блока, който има за цел да защити горите чрез стриктно регулиране на продажбата на продукта, предава Ройтерс.

Министърът на суровините Фадила Юсоф каза, че Малайзия и Индонезия ще обсъдят закона, който забранява продажбата на палмово масло и други стоки, свързани с обезлесяването, освен

ако вносителите не могат да докажат, че производството на техните стоки не е увредило горите.

Тъй като ЕС е основен вносител на палмово масло, законът, приет през декември, предизвика недоволство на Индонезия и Малайзия, водещите производители на палмово масло.

„Ако трябва да ангажираме експерти от чужбина, за да се противопоставим на всяко действие на ЕС, трябва да го направим“, каза Фадила пред репортери в кулоарите на семинар в четвъртък.

„Или вариантът може да бъде просто да спрем износа за Европа, просто да се съсредоточим върху други страни, ако те (ЕС) затрудняват всички нас да изнасяме към тях“, каза той.

Екологичните активисти обвиняват индустрията за необузданото изсичане на тропическите гори в Югоизточна Азия, въпреки че Индонезия и Малайзия са създали стандарти за сертифициране на устойчивост, задължителни за всички насаждения. Промишлеността е основен работодател и осигурява източник на доходи за дребните фермери.

Фадила, който е и вицепремиер, призова членовете на Съвета на страните производителки на палмово масло (CPOPC) да работят заедно срещу новия закон и да се борят с „неоснователните обвинения“, отправени от ЕС и Съединените щати относно екологичната устойчивост на производството на палмово масло.

CPOPC, която се ръководи от Индонезия и Малайзия, по-рано обвини ЕС в несправедливи атаки към производителите на палмово масло.

Търсенето на палмово масло в ЕС се очаква да намалее значително през следващите 10 години дори преди новият закон да бъде приет.

През 2018 г. директива на ЕС за възобновяема енергия изисква постепенно премахване на транспортните горива, базирани на палмово масло, до 2030 г. поради предполагаемата им връзка с обезлесяването.

Индонезия и Малайзия започнаха отделни дела със СТО, заявявайки, че мярката за горивата е дискриминационна и представлява търговска бариера.

Тази седмица президентът на Индонезия Джоко Видодо и министър-председателят на Малайзия Ануар Ибрахим се споразумяха да се "борят с дискриминацията срещу палмовото масло" и да засилят сътрудничеството чрез CPOPC.

ЕС е третият най-голям потребител на палмово масло в света, според данни на Малайзийския борд за палмово масло. Към блока отива 9,4% от износа на палмово масло от Малайзия, като през 2022 г. са реализирани 1,47 милиона тона, което е спад от 10,5% спрямо година по-рано.