Малин Кръстев пише сценарий за филм с Геро и Захари Бахаров

Изповеди
12:45 - 05 Май 2020
2900
Малин Кръстев пише сценарий за филм с Геро и Захари Бахаров

Малин Кръстев работи по сценарий за бъдещ филм с колегите си Герасим Георгиев-Геро, Васил Драганов и Захари Бахаров. Това издаде самият Малин Кръстев в предаването "Преди обед" по Би Ти Ви, където гостува по случай 50-ия си юбилей, който посрещна на 23 април.

Един актьор, който внимателно избира ролите си, абониран е за награди „Икар“ и „Аскеер“ и пуши по 3 кутии цигари на ден – така пък водещият на „Преди обед“ Александър Кадиев представи своя колега, с когото заедно играят на една сцена. През 2020 и Снежина Петрова и Койна Русева закръглиха половин век.

"Точно на юбилея ни светът отново се промени. Мислехме, че всичко сме видели през ония години на промените, но не се оказа така“, коментира Малин Кръстев. Относно факта, че от 2 месеца не се е качвал на сцена, актьорът каза: „Всичко е толкова нелепо, в ступор съм, опитвам се да разбера какво става и не мога“. И добави, че сцената му липсва. 

Той сподели, че довършва пиесата си „Кататония“. „Бяхме пред премиера със студентите ми - „Шум и бяс“ по Шекспир. Дали сме 3000 лв. лични пари за костюми сценография. Много е нелепа ситуацията, самите деца се чувстват особено сега“, отбеляза Малин и предположи, че когато всичко свърши, го чакат много тежки възстановителни репетиции. „Може би трябва да минат 10 години, за да анализира новото поколение тази ситуация и да си даде сметка колко е ценен човешкият живот“, коментира актьорът.

Малин Кръстев припомни, че днес стават 7 години без Чочката (Чочо Попйорданов) и разказа за най-черния си Великден. Имали представление в Народния театър и Чочо искал да си го играят, но директорът Павел Васев го свалил заради празника. „Заминахме една компания на Варвара и вечерта Даниела (приятелката на Чочо) ни се обади с лошата новина. Оная нощ птиците полудяха да пеят, за да изпратят Чочо“, разчувства се Кръстев.

„Започнах на 50 години да трупам болка. Новото поколение, което не цени живота като такъв, трябва да ги осъзнае тия болки и да ги опише“, каза талантливият актьор. В момента той се дразни от истерията във Фейсбук на колегите му, които заливат Мрежата с всевъзможни изпълнения. „Всичко е пренаситено и то действа против актьорите“, категоричен бе той.


Актрисата Радина Боршош - негова възпитаничка от младежката му школа, се обади да го поздрави в студиото. „Така пали сърцата на младите за изкуството, че след срещата с него няма връщане назад. Той е човекът, заради когото обикнах театъра“, призна тя. Малинко пък каза, че Радина на улицата била като маймуна с граната в своята красива лудост: от 20 метра започвала да пищи като го види, засилвала се и скачала върху него.

Актьорът разказа, че е изкарал рождения ден със сина си Борис, който е студент в НАТФИЗ, и Малин плакал жестоко: „Станал съм сантиментален, значи остарявам. Може и на реклама за памперси да ревна...“, пошегува се той. И наблегна, че приемствеността в актьорската професия е много важна и синът му има своите примери, така както самият Кръстев се е вдъхновявал и учил от Атанас Атанасов, Ивайло Христов, Николай Бинев.

Водещият Кадиев поздрави и майката на Борис – забележителната актриса Станка Калчева. „Не че сме го спирали да става актьор, но знаем до болка какво се случва в тая професия, че трябва да преминеш през мизерия и унижения. Не сме го спирали, но не сме му и помагали“, разкри Малин. Синът му каза, че сянката на родителите му не е лека: „Шегувах се, че ако взема „Оскар“, в българските вестници ще пише „Синът на Малин Кръстев взе „Оскар“. Но гледам да не фатализирам особено много връзката между нас“, обясни Борис.

Баща му винаги му давал точните съвети, дори за момичета, но той обичал да прави грешките си сам. Малин Кръстев си припомни как 4-годишният Борис избягал от къщи в Каварна, за да разглежда магазините, а той взел детското колело на едно от приятелчетата му да го догони. Когато вкъщи родителите на момчето се развикали „Ти кого попита да излезеш, бе?“, той отговорил по гениален начин: „Себе си!“.

Гледам много-много да не излизам, спазвам карантина, ходя през ден да се грижа за майка ми, да пазарувам, разкри Малин Кръстев, а водещият му подари мобилна прахосмукачка за кола.

Актьорът призна, че още не е разгадал повтарящия се сън, в който то стои високо на скала над морето – толкова високо, че гълта облаци. „Може би е някакво предусещане за катаклизъм, защото всичко, през което преминаваме, е катаклизъм и огромно унижение. Дано всичко бързо да срвърши, да се върщаме да работим, защото нашата работа е на сцената и в живия контакт“, каза Малин.

Актьорът призова държавата да се сети да се замисли за българската култура, да вложи пари и енергия и да покаже, че я обича, защото вече ситуацията в тази сфера е доста обидна. Накрая двамата със Сашо Кадиев напомниха, че са от един театър – най-добрия, Малък градски театър „Зад канала“ и очакват разределение заедно в обща пиеса от директора режисьора Бина Харалампиева, но да не е „Двама на люлката“.