Чочо - един хъш с ангелско сърце, който живееше на ръба (ГАЛЕРИЯ)

Ексклузивно
11:30 - 05 Май 2020
16532
Чочо - един хъш с ангелско сърце, който живееше на ръба (ГАЛЕРИЯ)

Преди 7 години - в ранните сутрешни часове на 5 май 2013 г. навръх Великден и ден преди Гергьовден издъхна Чочо Попйорданов. Обичаният и талантлив актьор си отиде след тежки травми, причинени от нелепо падане на гроба на майка му в частните Боянски гробища ден по-рано. По-малко от месец преди да почине Петър Попйорданов загуби майка си - известната лекарка д-р Катя Попйорданова. Той бе отишъл на гроба й да сади цветя, но загубил равновесие и паднал от близо два метра на каменна плоча.

Ударът е фатален - звездата на Народния театър бе настанен в “Пирогов” с тежка двустранна мозъчна контузия, с двустранно счупване на черепните кости, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и с едно счупено ребро. Той бе изпаднал в кома. Уви не се събуди.


Чочо е роден на 11 юни в семейството на лекарката Катя Попйорданова и дългогодишния директор на Киноцентър „Бояна“ –  Иван Попйорданов. Завършва в класа на великия режисьор проф. Крикор Азарян през 1989 г. и прави дебюта си през същата година с ролята на Питър Пан в Театър „София”. Известно време работи в Театър „София” и МГТ „Зад канала“, а до смъртта си играе в Народен театър „Иван Вазов“.

Освен за театъра Чочо не остава незабелязан и в киното. Ролята, която го прави известен буквално за часове, е на Костов („Вчера“, реж. Иван Андонов). След това предстоят много роли за Попйорданов – „А сега накъде“(1988 г.)–Димо, „Граница“(1994 г.)–Попа, „Дунав мост“(1999 г.)–Джими и много други. Последната си роля в киното Чочо прави в сериала „Под прикритие“, където успешно се превъплъщава в образа на полицая Момчил Нешев. 

Несъмнено най-запомнящата се роля на Чочо в театъра е на Македонски в спектакъла на Александър Морфов "Хъшове", който се играе и до днес вече 15 години. До ден днешен целият екип на „Хъшове“ показва своята обич и уважение към Чочо, като след края на представлението всички аплодират към небето.

Чочо в ролята на Македонски в спектакъла на Александър Морфов "Хъшове"


"В България да си актьор е сложна работа, както и да си журналист, ти го знаеш много добре. Това е къртовски труд, миньорски труд. Ето аз идвам оня ден от Кърджали, където хората стачкуват, от Мадан, Рудозем и така нататък. Актьорската работа е същата-студени гримьорни, излизаш пред публиката, трябва да се покажеш, трябва да работиш", изповяда се Чочо в интервю в предаването „Ники Кънчев Шоу" по Дарик радио на 12 април 2012 г.

"Има мои колежки, които казват: "Чочо, разбери, не можеш да имаш всички жени на този свят". Да, така е и нямам такова желание. Искам да имам жена, която да обичам, която да е до мен. (...) Даниела е най-хубавото нещо, което имам. Това е най-големият ми подарък в живота, защото ако не беше Даниела, нямаше да бъда до теб", откровен бе актьорът година преди внезапната си смърт.

На въпрос дали тя го приземява той отвърна: "Да, един близнак много трудно се приземява, не знам дали знаеш?" Чочо призна на Ники Кънчев, че покойният астролог и негов приятел Иван Станчев му казал, че в него живеят най-малко 17 души. "Тежко е за хората около мен, но съм тежък характер, защото професията на актьора първо е идиотска, но съм си я избрал, никой не ме е карал насила", призна още Попйорданов.


Бащата на Чочо - Иван Попйорданов посвети книга на сина си и я озаглави "Писма до сина ми".

"На моя син не простиха нито успеха, извоюван с труд и талант, нито цялата му откритост за собствения му живот – грешки, пристрастия и увлечения. Криворазбраната свобода по балкански се превърна в разюздана саморазправа чрез медии, превърнали се в гилотина за обезглавяване на достойни хора. Споменах, че преди пет години написах нещо като автобиография, история на живота ми и хората, които съм имал шанса да срещна. Последните пет страници от „Кадър по кадър” бяха озаглавени „Писмо до сина ми”, разкри Иван Попйорданов.

Сега, когато той вече не е между нас, с всеки изминал ден изпитвам все по-голямо желание да продължа започнати и недовършени разговори с него за пропуснати събития, забравени приятели, които и той познаваше, да му съобщя за ставащото днес по улиците на София. Последният имейл, който му изпратих, беше на 4 май и беше текст, свързан с един първи и за съжаление, последен наш общ проект за телевизионно предаване. На 5 май Чочо си отиде. Сега ще продължа да му пиша. Знам, че след всяко писмо ще получавам съобщението: ПИСМОТО БЕШЕ ИЗПРАТЕНО УСПЕШНО", пише бащата на актьора в книгата.

Четири години след смъртта на големия си приятел неговият колега Иван Ласкин му написа трогателно писмо във фейсбук по повод рождения му ден на 11 юни:

"Знаеш, че днес ти донесох руски люти кисели краставички, които ти обожаваш и един ловен патрон, защото постоянно ми ги крадеше патрон по патрон и си ги редеше в хола като трофеи. Пак се смях на бюста, който ти е изваял Вежди, защото приличаш на нещо средно между карибски пират и Годзила в мено-пауза. Смея се, любими приятелю...хубав си! Александра и Джовани изпушиха 757438 цигари. Довечера няма да отида с другите. Ще си остана вкъщи и ще гледам или “Адио, Рио” или “Вчера”...май и двата. Александра и Софи ще отидат, за да си играят с Катето)))

Чочо заедно с Александра Сърчаджиева

Пиша на страницата си, защото имам нужда да споделя на всички, колко много те обичам! Сещам се, когато си сцепи главата на снимките на “Дунав мост”, как ти промих раната с газирана вода и после всички момчета ти се подигравахме, че си като отворено шампанско. Понякога тая в себе си злоба, и лечението ми идва, когато в изблик на злобата си, ти моментално изкачаш пред очите ми и ми казваш да не съм такъв! Да, ще се старая да съм като теб. Въпреки, че моето сърце е обикновено, човешко, а твоето е голямо колкото НДК и е Ангелско! Хем ми липсва смеха ти, хем го чувам всеки ден! Честит Рожден Ден! Обичам те големи батко! Обичам те непрежалими Петър Иванов Попйорданов!"

"Публиката страшно много го обичаше и тя ще продължи да го обича, аз съм сигурен. Чочко е Чочко – това е нашето момче. Надявам се духът му да намери покой горе", сподели на погребението преди 7 години председателят на Съюза на артистите и добър приятел на Чочо Попйорданов - Христо Мутафчиев.



Хилда Казасян е първата съпруга на Чочо. Двамата живеят заедно 7 години и макар да се развеждат докрая на живота на актьора остават близки приятели. Джаз певицата бе безутешна на погребението на бившия си съпруг. След смъртта му тя призна, че е правила три аборта от Чочо. „Първият аборт ни сплоти, вторият ни уплаши, третият ни раздели. Явно Господ реши, че не трябва да имаме деца с Попйорданов”, призна певицата. Хилда Казасян разказа още, че с Чочо Попйорданов са били по-скоро като брат и сестра, а не като мъж и жена.

„Седем години бяхме заедно. Бяхме изключително близки същества. Винаги се появяваше, за да ми даде помощта и подкрепата си. Още не мога да повярвам, че го няма. Смъртта не я приемам. За родителите си някак го очакваш, а за Чочо още не мога да го приема", бе откровена Хилда малко след кончината на актьора.


"Когато живееш толкова дейно, когато си толкова жив сетивно и емоционално, колкото е той, и когато си талантлив като него, е много трудно да живееш другояче освен на ръба като него - през цялото време. Това е може би най-живият човек, когото познавам, затова все още не мога да приема това, което се е случило. Чочо носеше много живот у себе си, затова не мога да приема действителността, че го няма. Малко от хората, които познавам, носят толкова много живот, обич и талант", сподели още талантливата певица в свои интервюта.

"Разделихме се просто защото се бяхме срещнали много рано. Ами аз бях на 22 години. А и защото толкова много си приличаме. Разделихме се, защото бяхме по-скоро приятели - брат и сестра ако щете, отколкото съпруг и съпруга. Но не е имало нито един момент, нито една секунда от нашия живот и тогава, и след като се разделихме, в която да сме спрели да бъдем приятели. Ето, настръхва ми кожата като си спомня. Ние не сме си повишили нито веднъж тон даже. Нещо, което може и да звучи невероятно, но го казвам със сърцето си", бе откровена Хилда Казасян.

 
Тя отрече разпадът на брака им да се дължи на Йоана Буковска, с която Чочо се залюбва на снимачната площадка на "Дунав мост" през 1999 г. "Нашите отношения бяха поразвалени преди това. И затова връзката му с Йоана бе последица от проблемите между нас двамата. Това бе поводът, но в никакъв случай и причината. Причината бе, че адски много си приличахме. Бяхме много малки, в професионален план тепърва се струпваха страшно много неща върху главите ни, които не можехме да понесем. И тогава е много трудно да останеш изряден в отношенията с човека до теб. Особено когато не си достатъчно пораснал, за да ги приемеш", каза тогава певицата.

"Аз го обичам въпреки слабостта му било към алкохола или друго. И кой ли не преминава през подобни изпитания? Това, заради което го обичат хората, са добрината му, чувствителността му, талантът му. Чочо е изключително талантливо същество. И не искам да говоря за слабостите, през които е минал, те за мен не са съществени", сподели още Хилда.


"Нашата връзка с Чочо Попйорданов не е от тук и сега. Нашата любов ще се повтори и в други животи, защото не успяхме да я преживеем докрай. Беше кармична връзка". Това пък обяви сензационно фаталната жена в живота на покойния актьор Йоана Буковска 2 години след смъртта му. В интервю, публикувано в дамско списание през 2015 г., тя направи смайващи откровения за отношенията си със звездата от „Клуб НЛО". От думите й прозира упрек към семейството и приятелите на Чочо - тя намеква, че те са били против отношенията им и по някакъв начин са ги разделили. Публична тайна е, че бащата на покойния актьор Иван Попйорданов обвинява Буковска за залитането на Чочо към алкохола и за емоционалния му срив след тяхната раздяла през 2005 г.

„Всеизвестно е, че всеки алкохолик отрича да е такъв. А и най-близките му отказваха да приемат, че той е такъв. Аз се оказах най-лошата, опитвайки се да се боря с него. И бях губещата в тази битка. Моето чисто желание бе да имам семейство с този мъж. Фактори извън нас не ни позволиха. Само ние двамата с него знаем истината", каза Йоана Буковска близо три години след смъртта му.


„Да, аз 6 години и половина се борих с демони, с врагове, с противници на нашата любов. Всичко това имаше висока цена и не зная защо се смята, че тази цена я е платил само Чочо. Бях само на 21, когато започнаха отношенията ни, а той - на 36. В момента съм на годините, на които той ме избра. Това не бе хлапашко увлечение, а нещо друго. Не искам да обидя никого от неговото семейство, но те не се бяха държали към него по този начин, както с мен са се държали моите близки - от мен винаги много са очаквали и изисквали с голяма строгост", каза Буковска през 2015 г.

Йоана призна, че след раздялата им са се виждали само 2 пъти с Чочо. Последния път се видели на касата в столичен театър. „Бях бременна в 6-ия месец. Предполагам, че от вида с корема ми много го е заболяло", добави актрисата.

Даниела Мирчева е жената, която бе до Чочо Попйорданов до последния му дъх. Сега тя се грижи за дъщеря им Катерина, на която актьорът стана баща посмъртно. Даниела си я взе няколко дни след погребението на актьора. Чочо бе много щастлив, че ще стане баща и бе много радостен, че заедно със своята близка приятелка от детството ще осиновят момиченце. То бе кръстено на неговата майка Катя. Всъщност двамата са съученици и са близки от 11-годишни. В гимназията са гаджета - разделят се и се събират, а след това животът ги разделя за дълго, макар и да остават приятели.


„Ние бяхме първата ученическа любов. Завинаги. От четвърти клас, когато Чочо ми се обясни в любов. Беше много смешно. Има една поща на „Скобелев”, събирахме се до нея в един двор. Отивайки натам той ме попита толкова искрено и по детски – искаш ли да ходиш с мен. Аз казах – ами добре. Чочо се завря под една кола от щастие. От четвърти клас бяхме заедно до последно със събирания и разделяния”, разказва Даниела.

„Много интересно ми предложи да ми е кавалер на бала. Бяхме в театрален кръжок, но Чочо не го
приеха, а мен – да. Той толкова искаше да участва, че се направи на един байчо. По нищо не
можеше да се разбере, че е ученик. Посипа се с брашно, прегърби се. Изнасяме представление,
отварям едно писмо, а това беше от Чочо до мен дали ще се съглася да бъда негова дама на
бала. Страшно се притесних. Това, което ми беше написал... невероятно", признава още Даниела. 

Даниела изживява тежко брака на Чочо с Хилда и решава да замине в чужбина. Дълго време тя не знае нищо за него, нарочно не пита как е, но продължава да го мисли и да го обича. "Връзката ни не беше прекъсната, тя беше кармична", смята последната жена до актьора. След раздялата си с Йона Буковска звездата на Народния театър не се чувства щастлив. И в този момент Даниела решава да му звънне и след няколко телефонни разговора между двамата той просто я моли да се върне от чужбина и да заживеят заедно. И двамата се събират в труден за тях момент. Именно Даниела е жената, която спасява актьора от неговите демони.

С Даниела отива на парти на сериала "Под прикритие" през 2012 г.


Даниела коментира, че Чочо не е имал никакво чувство за самосъхранение. "Общуваше с всички от изключително къса дистанция, беше отворен и затова много уязвим. Дори и пред съвсем случайни хора не е спускал бариери, не е слагал маска. Единственото, което се научи да прави, е да слага слънчеви очила. Не от келешлък или поза, а за да се пази от лоши очи", споделя първата и последна жена на Чочо в интервю през 2013 г. за женско списание.

И добави възмутено: "Казваха, че ги носи тези тъмни очила да крие очите си, когато е пил. Пълни глупости! Искаше да се предпазва от лошите очи на хората. Защото така беше си изпатил от тези жълти вестници. Те му съсипаха живота. И връзките. Години наред като че ли той беше единственият актьор, единственият познат човек – само с него занимаваха цяла България. Какви ли не глупости изписаха!"

Чочо бе голям талант, искрен човек, романтичен, обичащ, емоционален мъж, верен приятел. Мъж, обичащ предизвикателствата и живеещ на ръба. Такъв ще го запомнят стотиците му приятели.

Заедно с Евгени Будинов в "Хъшове"

С Валери Йорданов в "Хъшове"

Със своя професор от ВИТИЗ - Крикор Азарян

Актьорът пред Ермитажа в Санкт Петербург

Заедно с колегите си от "Хъшове" по време на турне в Русия

Екипът на "Хъшове" се радва на наградата "Аскеер", присъдена през 2005 г. за най-добър спектакъл 

Екипът на "Хъшове" в Йерусалим. Зад Чочо е режисьорът Александър Морфов

Актьорът се покланя на мястото, където е бил разпънат Христос в църквата на Божи гроб в Йерусалим

Чочо и Даниела на пазара в Стария град на Йерусалим

Заедно с близката си приятелка и колежка Койна Русева

Чочо участва заедно с фолк примата Глория в предаването "Стани богат" с водещ Ники Кънчев

В постановката "Пет жени с еднакви рокли"

Кадър от филма на Иван Андонов "Вчера" - Георги Русев, Чочо Попйорданов, Георги Стайков, Христо Шопов

В "Под прикритие"

С Мариан Вълев, с когото си партнираха в "Под прикритие"

С Михаил Билалов и Пламен Манасиев на парти на сериала "Под прикритие" 

С Деян Донков бяха добри приятели. Динката замести Чочо в ролята на Македонски в "Хъшове"