Малките летища ще обслужват международни полети?

Депутатите приеха промени в Закона за гражданското въздухоплаване

Икономика
11:35 - 20 Януари 2021
1369
Малките летища ще обслужват международни полети?

Депутатите приеха промени на първо четене в Закона за гражданското въздухоплаване. С 91 гласа "за", 0 против и 26 въздържали се, минаха новите текстове от директиви на ЕС, които засягат авиационната безопасност и сигурност.

Въвеждат се нови изисквания за организациите, които обучават пилоти. Предвижда се и летищните такси, определени от летищния оператор, след влизането им в сила да бъдат публикувани единствено на сайта на оператора, като отпада изискването да се обнародват в „Държавен вестник”. Очакванията са, че това ще е административно облекчение за операторите.

Регламентират се и условията за експлоатация на безпилотните въздухоплавателни средства. Със законопроекта се въвежда и нова класификация на летищата. Създава се разпоредбата „международни детища за обслужване на авиация с общо предназначение“. Така някои малки летища, които към настоящия момент са летателни площадки, ако разполагат с подходящо оборудване и отговарят на изискванията съгласно нормативната уредба, ще могат да обслужват международни полети от авиацията с общо предназначение.