Малко известни факти за кралица Виктория

Стил
11:15 - 15 Юни 2021
2724
Малко известни факти за кралица Виктория

Виктория е една от най-емблематичните кралици в историята на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. Тя е важна фигура, която определя голяма част от събитията през тази епоха. Нейният интересен живот продължава да вдъхновява писателите и днес.

Сигурно сте чували, че е един от най-дълго управлявалите монарси, все пак има още много неща за нейната личност, които със сигурност ще ви изненадат, пише каналът "Royal News" във vbox7.

Създава традицията на бялата булчинска рокля

Преди кралица Виктория сватбените рокли били в различни цветове, особено модерни били в червено и черно. За своята сватба тя избира модел с дантелена бродерия и изцяло в бял цвят. Изрично било забранено на гостите да се появяват с тоалети в този цвят, за да не привличат вниманието към себе си. Кралицата държала да бъде с рокля уникат, която никой да не може да притежава. Затова след сватбата унищожава булчинската си рокля, но оставя традицията за задължителния бял тоалет на всяка булка. 

Създава традицията с коледното дръвче

За традицията с украсеното коледно дръвче можем да благодарим на кралица Виктория и принц Албърт. Те популяризират обичая през 1848 г., когато Албърт изпраща украсени дървета до училища и казарми около Уиндзор. През същата година е публикувано и изображение на кралското семейство, което украсява дърво, като има за цел да вдъхнови и  други британски семейства да направят същото.

Вторият най-дълго управлявал монарх

До скоро кралица Виктория държеше рекорда за най-дълго управляващ британски монарх. Тя е на престола 63 години и 7 месеца. През 2015 г. кралица Елизабет II счупи този рекорд и продължава да го държи и днес. 

Тя е първият член на кралското семейство, който живее в Бъкингамския дворец

Малко след възкачването си на трона, кралица Виктория се премества в Бъкингамския дворец, който преди това е бил собственост на покойния ѝ чичо крал Уилям IV. Това я прави  първият управляващ монарх, който се настанява в Бъкингам. Дворецът има нужда от основен ремонт, а кралицата добавя и изцяло ново крило. Днес той е лондонската резиденция, в която отсяда кралица Елизабет.

Тя е първият монарх, който пътува с влак

Викторианската ера е време на бърз технологичен напредък и индустриализация. Електричеството започва да се развива, фотографията става все по-популярна, а железопътните мрежи се разпростират из цяла Великобритания. През 1842 г. Виктория става първият монарх, който се вози на влак. 23-годишната кралица намира пътуването за възхитително.

Владее няколко езика

Младата кралица е вещ лингвист и владее както английски, така и немски език. Нейната майка и гувернантка са с немски корени, така че Виктория израства, говорейки езика, а по-късно го използва, за да комуникира със съпруга си. Кралицата изучава френски, италиански и латински език. Към края на нейното управление, когато служители от Индия пристигат в замъка Уиндзор, нейният придружител Абдул Карим научава кралицата на много хиндуистки и урду фрази, за да комуникира по-добре с подчинените си.

Тя става първият известен носител на болестта хемофилия

Кралица Виктория е първата в семейството си, която носи хемофилия В, нарушение на кръвосъсирването, но самата кралица не е хемофиличка. Болестта е наричана още „кралска болест“. Поради огромния род на Виктория, заболяването се предава на членовете на кралски и знатни семейства из цяла Европа, като се смята, че достига дори до членове на руското кралско семейство Романови. Много наследници на Виктория са болни или умират от тази болест, като за последен кралски носител на хемофилия се смята принц Валдемар от Прусия, който умира през 1945 г.