МЪЛНИЯ: Гръмнаха премиера на Словакия Роберт Фицо

ЕС
16:23 - 15 Май 2024
15174
МЪЛНИЯ: Гръмнаха премиера на Словакия Роберт Фицо

Според съобщения в местните медии министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян, съобщи ВВС. 

Информационна агенция TASR съобщи, че Фицо е бил прострелян пред сграда в централния словашки град Хандлова, където се е провеждало правителствено заседание.

Според журналисти, присъствали на мястото, са били чути няколко изстрела.

Според новинарската телевизия TA3 четири куршума са изстреляни, като един от тях е уцелил Роберт Фицо в корема.

Той е бил откаран в болница, а предполагаемият нападател е бил задържан от полицията.

Хандлова се намира на около 180 км североизточно от столицата Братислава.

Президентът Зузана Чапутова остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя. "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент".

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо (Смер-СД) след правителственото заседание в Хандлова.

"Ние недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро", подчерта Шимечка.

През октомври 2022 г. 19-годишен радикализиран стрелец, син на кандидат-депутат от крайнодясната партия Vlast, простреля двама мъже в гей бар. Предварителните му намерения били да убие тогавашния премиер на страната Едуард Хегер, но планът не проработил.