Мълния изпържи норвежка по време на маратон

44-годишната атлетка загина близо до езерото в Лаго ди Сан Панкрацио в Южен Тирол

Свят
19:05 - 29 Юли 2019
2976
Мълния изпържи норвежка по време на маратон

Смърт беляза едно от най-известните състезания по ултра маратон на 121 километра. Норвежка атлетка почина, след като беше изпържена от мълния близо до езерото в Лаго ди Сан Панкрацио в Южен Тирол, където през уикенда се проведе старта по скайрънинг Sudtirol Ultra Skyrace Dolomites.

Трагедията се разиграла в събота около 19,15 часа, когато група бегачи се отправяла към езерото, разположено на 2120 метра надморска височина. Тогава 44-годишна норвежка била ударена от мълния по време на разразилата се буря.

Около половин час по-рано състезанието било спряно заради климатичните условия и спортистите са били задържани в няколко убежища. Групата, с която се е случило нещастието, се е придвижвала между две точки по трасето и съдиите не са успели да информират бегачите за спирането.

Няколко от участниците в групата извикали линейка. След като й била оказана първа помощ, норвежката била откарана в болницата в Болдзано с хеликоптер. В клиниката тя починала от раните си, пише sportal.bg.

„Ние сме шокирани и силно разтърсени от трагичния инцидент. Изразяваме най-дълбоките си съболезнования към семейството на норвежката бегачка“, заяви Йозеф Гюнтер Майр, президент на организационния комитет на състезанието.

Церемонията по награждаването, която трябваше да се състои в неделя от 11 часа след финала на 121-километровото трасе, беше отменена. Победата беше поделена между италианеца Йозеф Талер и австриеца Гералд Фистер. При жените триумфира унгарката Илдико Вермешер.