Марешки: БСП си направи грозен пиар на КСНС

Политиците напуснаха разединени заседанието, посветено на борбата с корупцията

Политика
17:16 - 08 Април 2019
2727
Марешки: БСП си направи грозен пиар на КСНС

Без обща декларация приключи Консултативният съвет по национална сигурност при президента Румен Радев, което продължи малко повече от 3 часа. Заседанието на „Дондуков”2 бе посветено на мерките срещу корупцията по високите етажи на властта. Така политиците си тръгнаха от президентството разединени, без единно решение по проблема.

„Текстът, който ни беше предложен, не кореспондираше с реалността”, заяви на излизане шефът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя добави, че документът за декларация им е бил предложен на самия Консултативен съвет. Всички присъствали са приели, че не трябва да излизат с общо становище.

Снимка БТА

Доста по-краен обаче бе лидерът на „Воля” Веселин Марешки. Той заяви, че на КСНС е направен опит за грозен ПР от страна на БСП. Той обясни, че точно затова няма резултат от съвета, чиято основна тема бе корупцията.

„Резултат от КСНС нямаше, защото беше направен грозен опит президентската институция да бъде употребена”, каза Марешки. Според бизнесмена, са вкарани текстове, които да помогнат за изборите след месец и половина.

На днешното заседание така и не дойде представител на КОНПИ и на парламентарната комисия за борба с корупцията. Причината бе, че президентът свали доверието си от шефа на организацията Пламен Георгиев и покани негов заместник на заседанието, но след като преди дни се появиха информации за имоти на заместника му Антон Славчев, поканата и към него бе оттеглена.

На излизане, Корнелия Нинова натърти, че управляващите със зъби и нокти бранили статуквото. Нейните предложения – за нов антикорупционен закон и за нови правомощия за главния прокурор били отхвърлени. Червената председателка обясни, че намеренията й за нови законови мерки за противодействие на корупцията не срещнала подкрепа от премиера Бойко Борисов и управляващите с мотив, че законът работи.