Маргаринът и вафлите разрушават мозъка
Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават мозъка. Не само тези продукти са вредни за здравето, но и всички, които съдържат трансмазнини.
Това съобщава за РИА Новости диетологът Елена Соломатина. Тя посочи храните, които разрушават мозъка.
"Факт е, че трансмазнините правят клетъчната мембрана стегната, непроницаема и всъщност клетката престава да функционира пълноценно. Това е особено опасно, когато се случи в мозъчните клетки", обяснява специалистът по здравословно хранене.
На второ място по нездравословност се нареждат храните, съдържащи "бързи" въглехидрати.
Това са изделия със захар и бяло брашно - най-често комбинацията от тях се среща в лакомствата в сладкарниците. Оставащата в кръвта глюкоза след тяхната употреба разрушава кръвоносните съдове и подпомага образуването на атеросклеротични плаки.
Диетологът съветва хората да се въздържат и от прекомерната употреба на туршии и консерви.
Заради многото сол вътре, те причиняват задържане на вода в тялото и подуване, което от своя страна възпрепятства свободното движение на кръвта в кръвоносната система.