Мари Йованович предупреди за аморална политика на САЩ

Бившият посланик в Украйна беше отстранена от поста й от Доналд Тръмп през май 2019 г

Свят
12:14 - 13 Февруари 2020
1188
Мари Йованович предупреди за аморална политика на САЩ

Бившият посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович предупреди, че Вашингтон води "аморална" външна политика, която "заменя доверието със заплахи, страх и объркване", пише "Гардиън".

В първия си коментар, откакто напусна Държавния департамент преди две седмици, Йованович предупреди, че ръководената от администрацията на президента Доналд Тръмп външна политика носи риск от отчуждаване на съюзници и тласкането им към други партньори, които са по-надеждни.

Йованович беше отстранена от поста й в Киев от Доналд Тръмп през май 2019 г. Тогава президентът и съветниците му оказваха натиск върху правителството на Украйна да разследва политически опоненти на Тръмп. Йованович разкри доказателства за кампанията за натиск по време на изслушвания по импийчмънт процеса в Конгреса преди да прекрати кариерата си.

Трябва да бъдем принципни, последователни, да могат да ни се доверят, каза тя, докато приемаше награда за дипломация в Georgetown University.

"Откровено, аморална, неясна външна политика, която заменя доверието със заплахи, страх и объркване, не може да работи на дълъг период", предупреди тя.

Според нея Държавният департамент е изправен пред проблеми, като допълни, че на ръководството на департамента му липсва "политическа визия" и "морална яснота". Държавният секретар Майк Помпео не защити Йованович, когато беше атакувана от Руди Джулиани, адвоката на Тръмп.