Мариана Кукушева: Цените на хляба ще спаднат с 20%, ако не се облага с ДДС

Премахването на данъка ще изсветли сектора, убедени са хлебопроизводители

Новини
10:31 - 20 Април 2022
1142
Мариана Кукушева: Цените на хляба ще спаднат с 20%, ако не се облага с ДДС

"Цените на хляба към крайният потребител ще спаднат с 20%, ако не се облага с ДДС, очакваме да се покачи потреблението", прогнозира Марияна Кукушева - председател на УС на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ предложението за нулева ставка върху хляба е „изключително добра новина“. Според нея финансовият министър е против диференцираните ставки на ДДС, но не е срещу отпадането на данъка, каквото се предлага за хляба.

Кукушева напомни, че цените на хляба зависят и от цените на суровините, а цената на пшеницата на борсата продължава да се покачва.

„Между другото не може да се очаква, че бюджетът на потребителите ще намалее чувствително като бюджет, който се ползва за покупка на храна, защото бюджетът за покупка на хляб е най-малкият бюджет за всяко едно семейство. Но това е една много вярна стъпка в посока да можем да повишим покупателната способност“, коментира в ефира на Би Ти Ви още председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.

Отпадане на ДДС за хляба е една от мерките, които ще обсъждат управляващите.

"Националният браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България 7 г. се бори да няма ДДС за хляба. Така доставната цена ще намалее с 20%, а секторът ще изсветлее", заяви и Лазар Генчев, който е собственик на цех за производство на хлебни изделия.

По думите му обаче от търговските вериги ще зависи каква ще е крайната цена на хляба.

Ще чакаме окончателното решение на правителството, но нашето желание е ДДС да отпадне по цялата верига, коментира пред БНТ още Генчев.

Цената не се определя само от ДДС. Много е важно как ще продължи занапред борсовата цена на пшеницата и най-голямото перо, което е при нас - увеличението на цената на тока. Дали ще има тези дотации, които ги имаше до момента или ще изчезнат след април месец. Фонд електроенергия вече е доста по-голям от фонд работна заплата", заяви още хлебопроизводителят.
Все още има измами с ДДС, каза още Генчев.