Мария Габриел: Посещението на Зеленски е силен знак

България е жизненоважна част от НАТО, заяви вицепремиерът

Новини
18:50 - 09 Юли 2023
2477
Мария Габриел: Посещението на Зеленски е силен знак

"Това е един много силен знак, че България е достоен европейски партньор", каза в предаването "120 минути" по Би Ти Ви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по повод посещението на украинския президент Володомир Зеленски в България.

Много е важно Бъгария да изпраща сигнал, че може да говори в един глас – парламент, правителство и президент. Тогава няма да си задаваме въпроса кой кого е поканил, а ще си говорим за интереса на България, за това, че България може да е достоен партньор на Европейския съюз и НАТО, заяви Габриел.

Тя коментира и думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че правителството се опитва да скрие какво е обещало на Украйна.

Уважавам президентската институция. Но би ми се искало, когато се чуват думи от там, да няма никакво съмнение за дезинформация, посочи външният министър.

Българското правителство говори в един глас. За нас водещото е декларацията на Народното събрание. Могат да ни бъдат поискани много неща, но водещият принцип е помощта да не застрашава сигурността на страната, както и да няма каквото и да е застрашаващо боеспособността на България влияние. Оттук нататък няма място за никакви спекулации. Каквото и да бъде решението, то ще бъде взето след анализ, подчерта Мария Габриел.