Мария Габриел: Важно ми е да приемат България добре навсякъде

Външната министърка деликатно похвали служебните пътувания на членове на правителството до САЩ

Новини
12:09 - 03 Февруари 2024
3687
Мария Габриел: Важно ми е да приемат България добре навсякъде

За мен е важно България да продължи да бъде приета добре навсякъде, заяви вицепремиерът Мария Габриел, която участва днес в работно заседание на външните министри от ЕС в Брюксел. 

Така тя отговори на въпрос, свързан с предстоящата ротация в ръководството на правителството. Трябва да има ясен механизъм по отношение на номинациите, номинираните да бъдат с безупречни експертни и морални качества. Този процес трябва да се ускори, добави вицепремиерът по повод очакваните смени.

Имаме споразумение, в което ясно е казано след ротацията кой какъв ще бъде. Външно министерство също ще бъде оценявано, искам да видя обективност и признаване на фактите, настоя Габриел. Тя изрази очакване да бъдат отчетени усилията за модернизиране на дипломатическата служба. Искам да видя, че това ще продължи, то е свързано с мотивацията на хората от министерството и с това да отстояват приоритетите на външната политика на България, добави тя.

По повод споровете за предстоящо пътуване на правителствени представители до САЩ вицепремиерът заяви, че не вижда защо трябва то да се поставя под съмнение. Важното са съдържанието и резултатът. Мога само да изкажа подкрепата си за всеки, който би допринесъл резултатите да се надграждат, добави Габриел.

По темите на днешното заседание в Брюксел тя отбеляза, че България е изключително твърда в подкрепата си за Украйна. Вицепремиерът съобщи, че нашата страна ще подкрепи общите поръчки за боеприпаси.

По нейните думи България подкрепя виждането, че е време за повече усилия за създаване на положителен дневен ред между ЕС и Турция.

България остава за решение с две държави, посочи тя по отношение на обстановката в Близкия изток, Израел и Газа. Обезпокоени сме за случващото се с агенцията на ООН за бежанците, очакваме възможно най-бързо разследване и поемане на отговорност, допълни Габриел.

Африка е стратегически партньор за България, трябва да имаме диалог с държавите от континента. Подкрепям идеята да се даде по-добра видимост на европейските проекти там, има нужда от допълнителни усилия, посочи вицепремиерът.