Мария Пиргова пред Lupa.bg: Най-труден ще е балотажът в София, столичани са непредвидими

Възможно е ромите ще гласуват за Фандъкова срещу пари, предположи политологът

Общество
12:50 - 29 Октомври 2019
3646
Мария Пиргова пред Lupa.bg: Най-труден ще е балотажът в София, столичани са непредвидими

"Изборните резултати в неделя ще са трудни за преобръщане, тъй като вотът е мажоритарен. БСП не намери добър подход към своите съюзници и се изолира. Това ще се отрази на балотажите. Най-труден е пробивът на левицата в София". Това заяви пред Lupa.bg политологът Мария Пиргова, помолена за коментар на предстоящия втори тур на местните избори в неделя, 3 ноември.

„Балотажът ще е по-труден за Мая Манолова, отколкото за Йорданка Фандъкова, тъй като тя има зад гърба си 10-годишно управление. Освен това разполага със средствата на парламентарното мнозинство”, посочи анализаторът.

По думите й вотът в ромските махали може да се окаже контролиран. „Протоколите от секционните комисии показват, че в ромските квартали са гласували 90-95% за Фандъкова. Това говори за купен вот. Ако ситуацията се повтори на балотаж, резултатът ще може да се оспори по съдебен път”, обясни Мария Пиргова.

За нея не изненада, че в Русе кандидатите на ГЕРБ и БСП се изправят един срещу друг в неделя. „Организацията в крайдунавския град пострада от махането на Цветан Цветанов. Освен това съюзникът на управляващата партия ВМРО се оказа в недобра кондиция. БСП от своя страна издигна своя депутат Пенчо Милков, който проведе изключително активна компания. На балотажа обаче ще му е трудно, защото ВМРО и ГЕРБ ще се обединят срещу него”, предположи политологът.

Според Пиргова най-труден ще е балотажът в София. „Столичани са капризни. Те не реагират на призиви на партии и резултатът е непридвидим”, категорична е тя.