Марк Рюте: Няма да наложим блокада на Нидерландия!

Според премиера на страната срещу вируса просто трябва да се изгради имунитет

Актуални новини
12:03 - 19 Март 2020
1381
Марк Рюте: Няма да наложим блокада на Нидерландия!

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че няма да наложи национална блокада на страната. В същото време той посочи, че "правителствените мерки срещу пандемията от коронавирус са "безпрецедентни в мирно време", пише "Политико". 

"Много хора имат чувството, че сме на влакче на ужасите, което ще се движи все по-бързо и по-бързо. Мерките са безпрецедентни за страни в мирно време", каза Рюте в обръщение към нацията, излъчвано по телевизията.

Правителствата на Испания и Италия вече наложиха строги ограничения в опит да спрат заразата, а германският канцлер Ангела Меркел обяви по-строги мерки в понеделник вечерта.

Рюте обаче посочи, че налагането на пълна блокада "може да изглежда привлекателно, но според експертите не става въпрос за дни или седмици. При този сценарий всъщност ще трябва да затворим страната си за година или дори повече, с всички последици, произтичащи от това".

Вместо това Рюте каза, че правителството е избрало да контролира риска от вируса възможно най-много, за да се изгради имунитет към него - "което може да отнеме месеци или повече".

Той гарантира, че болниците имат достатъчно капацитет, за да помагат на болни пациенти.

"Политико" отбелязва, че в Нидерландия е необичайно премиерът да прави обръщение към нацията. Последното такова е било през 1973 г., когато тогавашният министър-председател Йоп ден Ойл произнесе реч по телевизията за последиците от петролната криза.

Министрите ще направят "всичко необходимо", за да гарантират, че бизнесът няма да фалира и хората няма да загубят работните си места, посочи още Рюте.

В Нидерландия има 1413 потвърдени случая на коронавирус. Според националната здравна служба обаче броят вероятно е много по-висок. Досега 24 души са починали в резултат на болестта.