Мародери гепиха 4000 лева от църква с пинцети

Тримата крадци задигнали сумата от пет кутии за дарения в храм „Свети Георги” в Ямбол

Крими
19:36 - 09 Септември 2019
3381
Мародери гепиха 4000 лева от църква с пинцети

Мародери откраднаха близо 4000 лева от църква в Ямбол с… пинцети. В понеделник продължи делото срещу крадците от Бяла Слатина, които обраха даренията от храм „Свети Георги“ в Ямбол, а сега обжалват присъдите си от първата инстанция.

През юли миналата година двама мъже и една жена бяха признати за виновни от Ямболския районен съд затова, че през 2016-а от Димитровден до 28 декември чрез самоделно приспособление за захващане и изваждане на пари през тесни процепи са задигнали даренията от петте купи в храм „Свети Георги“, както и лични 300 лева на отец Стоян.

Общата стойност на откраднатите дарения е 3965.94 лв. За 35-годишната крадла това е поредно престъпление. Тя вече има условна присъда и за това, че заедно със сестра си през 2016 г., отново чрез пинцети, откраднала от кутиите за дарения в храма „Света Богородица“ в Панагюрище 3292,51 лв.

При обира на ямболския храм е била в изпитателен срок. Единият от съучастниците й пък е с богато досие от присъди за кражби от съдилищата в Плевен, Бяла Слатина, Петрич, Враца. На жената беше наложена присъда от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, а за двамата мъже районните съдии постановиха по 2 години затвор при първоначален строг режим.

Те обаче обжалват присъдите си. Според държавното обвинение наказанието за крадците трябва да е поне 4 години лишаване от свобода за жената, а за мъжете по 3 години.