Мартениците ни вече са хит и в Гърция

Наши роми продавали по 1000 бройки на ден в центъра на Атина, албанци също търгуват с червено-белите конци

Свят
17:35 - 04 Март 2024
19731
Мартениците ни вече са хит и в Гърция

ИВАЙЛО НИКОЛОВ, АТИНА

Чудно явление се наблюдаваше миналата седмица по уличките около Акропола в Атина, кварталите "Монастираки", "Псири" и "Плаката". Цигани с български паспорти продаваха български мартеници и сувенири, обявявайки ги за... древна балканска традиция. На някои мартеници дори е написано на български "Честита Баба Марта".

Идеята е гениална, защото гърците се спират и масово купуват. По принцип местните обичат да се кичат с какви ли не дрънкулки и затова с удоволствие си поставят Пижо и Пенда на реверите или ръцете си. Питайки каква е историята на белите и червените конци, нашенските роми обясняват къде правилно, къде грешно историята на българския обичай, в зависимост от грамотността си. За да имат повече оборот, казват, че това било "древна балканска традиция", без да подчертават изрично, че обичая идва от България. Като чуят поверията за щастие, берекет и късмет, атиняните веднага купуват. И цената е народна - само 50 евроцента, колкото малка бутилка минерална вода.

Сергия в центъра на Атина, отрупана с български мартеници

Албанците пък продават нашите мартеници на улица "Ирод Атикус" като албански сувенири, произведени в Китай . Сложили са цена 1 евро парчето и тъй като ги мързи да обясняват, разправят на гърците, че това са муски и тотеми срещу уроки. Сергиите се нижат по цялата улица, като зарибени са и скитащите на тълпи чужденци, които наивно също купуват, подмамени от ниските цени и любопитната история на обичая.

Нашенските мартеници определено са по-хубави от албанските, защото са ръчно направени. Как и под какъв предлог продавачите са ги внесли в Елада, остава загадка. Нашенските роми от сливенските села се хвалят, че на ден продават между 500 и 1000 бройки, а печалбата им е доста прилична. Проверка на Lupa.bg установи, че мартениците се продават и след 1март по атинските улици. Търговците обясняват, че ще продават стоката си през целия месец.