Мартин Димитров пред Lupa.bg: Ударът ще е жесток при второ затваряне на икономиката

Новини
14:32 - 09 Юни 2020
4382
Мартин Димитров пред Lupa.bg: Ударът ще е жесток при второ затваряне на икономиката

При второ затваряне на икономиката заради епидемията, ударът ще е много по-голям. Защото все пак при първото спиране, имаше нормално работеща икономика. Фирмите имаха някакви резерви. Докато ако сега се направи национална карантина, цената ще бъде много по-висока. Такъв коментар направи пред Lupa.bg икономистът и бивш лидер на СДС Мартин Димитров.

Според експерта, доброто решение е да постъпим като Южна Корея и Китай - да се изследват всички огнища на заразените и да се установят техните контакти, за да се парира разпространението на заразата, а не да се стига до затваряне на икономиката. "Тези държави тестваха не цялото население, а само където има огнища. Така се ограничават клъстерите и не се позволява от регионални да станат национални.", даде пример Димитров. 

Трябва да направим всичко възможно да не се стига до повторна карантина, призова той. 

Мярката 60 на 40 не е особено ефективна и е непълна, смята екслидерът на СДС. "Аз искам да видя кой е кандидатствал за нея и кой е получил финансиране. Интересно ми е и кои фирми са кандидатствали и не са получили финансиране, много искам да видя този списък.", сподели икономистът.

И даде професионална препоръка: "По-добрата мярка е отпускане на малки кредити на много  фирми, което да им позволи да оцелеят. Сума от порядъка на 10-15 000 лева на няколко хиляди фирми. Това ще помогне на много компании да оцелеят.", бе категоричен Димитров.

Икономистът смята, че е важно да се приложи и ефективна антикризисна мярка - да се намали законната лихва при просрочени задължения на хората.  

"За просрочени задължения - към оператори, за битови сметки, към банки, се прилага законната лихва, която е най-високата в ЕС и е определена от държавата. Тази законна лихва е 10 процента, аз предлагам да се намали на 4. Не стига, че човек е затруднен и не може да си плати сметките, а те му слагат и огромни лихви и ще го фалират зорлем с участието на държавата. Тази лихва 20 години не е променяна.", обясни Мартин Димитров.

Що се отнася до най-тежко засегнатия от епидемията бранш - Димитров смята, че има много фалити. "При второ затваряне ще плати много голяма цена. Затова трябва да направим всичко възможно да няма втора национална карантина", заключи икономистът.