Мартин Димитров: Трябва ни технократски кабинет без политически лидери

Икономистът от ДБ видя 4 задължителни точки за правителство - еврото, Шенген, борба с инфлацията и укрепване на държавните пари

Политика
14:08 - 11 Юли 2022
3494
Мартин Димитров: Трябва ни технократски кабинет без политически лидери

"За около година България има нужда от експертно правителство, което да реши най-важните въпроси". Мнението е на депутата от ДБ Мартин Димитров, изразено пред БНР. Според него в такъв кабинет нямат място политически лидери. 

"Затова предложението на ДБ е да се започне с една декларация за приоритети и да се види кой ще застане зад нея. Това може да бъде основата за създаване на мнозинство, което да подкрепи един такъв кабинет със срок на действие около една година", добави той. 

Димитров подчерта, че декларацията ще е насочена към формациите от четворната коалиция, която управлява досега:

"ГЕРБ не са направили необходимите реформи и не са се променили, така че да могат участват в изпълнението на тези приоритети".

Той изброи приоритети, които биха влезли в тази декларация - влизане в еврозоната, Шенгенското пространство, мерки срещу инфлацията и мерки за стабилизиране на икономиката, защото се задава рецесия. 

Според депутата от ДБ президентът трябва да проведе консултации с парламентарните формации, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Няма как този парламент да приеме необходимите закони, свързани със средствата от Плана за възстановяване. Част от тях не са изготвени, камо ли да бъдат приети на две четения", категоричен беше председателят на парламентарната комисия по икономически политики и иновации. 

По думите му изказването на президента, че ще даде време на 47 НС да приеме тези закони, показва, че той е разбирал, че "трябва да се направи възможното този парламент да работи по-дълго, което минава през реализацията на третия проучвателен мандат.