Мартин Димитров забравил, че гласувал спорните сградни паспорти

Политика
11:46 - 17 Март 2021
4533
Мартин Димитров забравил, че гласувал спорните сградни паспорти

Експертът-икономист Мартин Димитров, както сам се представя бившият син депутат, остро възрази срещу паспортизацията на сградите и налагането на квазиданък на всяко едно домакинство и всеки един бизнес.

Той обаче очевидно е забравил, че като народен представител в 40-тото Народно събрание цялата група на ОДС тогава подкрепи изменението на Закона за устройство на територията, с което на практика се въвежда въпросната паспортизация.

„Става дума за данък, който не би трябвало да се плаща, ако тази сграда няма някакви съществени конструктивни промени. "Ако става въпрос за два милиона жилища и го сложим средно по 400 лв., това са 800 млн. лв. Това е минималната цена - 800 млн. лв. искат да ни вземат тези хора", каза преди броени дни Мартин Димитров.

„Това е инфантилно. Когато се приемаха измененията в ЗУТ, цялото ОДС беше „за”, в това число и Мартин Димитров. Сега защо реве срещу тоя грабеж, като той го е подписал? Да не говорим, че тогава излъгаха, че това било изискване на ЕС”, коментира пред Lupa.bg парламентарен експерт с по-бистра памет.

Той обясни, че такова изискване всъщност нямало. „Тези неща, които те наричат „паспорт”, при нас на се водеха „протокол за въвеждане в експлоатация”. Всичко, което ще съдържа този паспорт, реално го има в строителната документация за всяка сграда - но в друга форма”, обясни специалист.

Той подчерта, че даже цифрите, които цитира Димитров, не са верни: "Според статистиката 283 млн. кв. метра са били застроени към 2007 г. - само жилищна площ. Което по 6 лв. на кв. метър прави около милиард и половина. А като добавите и държавните и индустриалните сгради - сумата става 2,5 млрд. лв". 

Експертът беше категоричен, че настоящите „псевдообследванията са въведени на родна почва като касичка за някои фирми”.