Мартин Киров е мъжът, загинал на Олимп

25-годишният българин паднал лошо по скалист път, получил тежка черепно-мозъчна травма

Актуални новини
07:50 - 21 Май 2019 (обновена)
10707
Мартин Киров е мъжът, загинал на Олимп

25-годишният българин, който пострада тежко в планината Олимп в Гърция, е починал след инцидента. Самоличността му вече е ясна и това е Мартин Киров, заяви за БНТ консулът на България в Солун Румен Лозанов.

Младият мъж паднал по скалист път в местността Кофто. С него е бил и друг българин, който веднага се обадил за помощ. Гръцката спасителна служба проведе мащабна операция за спасяването на пострадалия.

Младият мъж е бил свален от планината жив и откаран в болница в Солун с черепно-мозъчна травма и други наранявания, несъвместими с живота. Въпреки усилията на лекарите, той е починал.

"Инцидентът е възникнал по време на преход в планината. По едно от трасетата наречено Куфто, оценено с висока трудност. Бил е с малка група от българи - планинари. В последствие решават да посетят въпросното място. Нещастният случай възникнал при невнимание и подхлъзване", разказа консулът.

"Мартин беше един от най-добрите български играчи по водна топка от набор 1994 г. Два пъти игра на финали на европейско първенство за юноши – в Щутгарт 2010 и Риека 2011. Носител на Купата на България за мъже с отбора на „Славия“ за 2010 г. В последните няколко години беше помощник треньор на Ангел Бенински в детските отбори на „белите“, като успоредно с това играеше успешно в мъжкия отбор на клуба", пише waterpolobg.com.

Мартин е внук на Иван Ковачев – Дембо, голяма фигура в българската водна топка. Ковачев, също покойник, изведе през 1991 г. младежкият национален отбор до историческото шесто място на световното първенство в Лонг Бийч, САЩ. Ковачев бе начело на тима на „Славия“ през 2010 година, когато мъжкият отбор спечели засега последния си трофей – Купата на България, а в състава тогава беше и 16-годишният му внук Мартин.