Мартин Нотариуса сменил ЕГН-то и фамилията си

Искал да е Божанов, а не Ангелов, както се е родил, криминалните му регистрации са три

Новини
21:35 - 08 Февруари 2024
14747
Мартин Нотариуса сменил ЕГН-то и фамилията си

Убитият на 31 януари в София Мартин Божанов-Нотариуса е сменял ЕГН-то си, разкриха в четвъртък от bird.bg. Това станало ясно от старите му криминални регистрации в МВР. В две от тях е с едни лични данни, а в трета е с новите.

Нотариуса, както е познат Божанов, е сменял и фамилията си, съобщава “24 часа”. Оригиналните му имена са Мартин Ангелов Ангелов, а след промяната е станал Божанов.

ЕГН-то при старите му имена е сочило, че е роден на 22 март 1973 г. След промяната вече бил с рождена дата 21 март. Променени са и последните 4 цифри. Затова и Божанов е с различни ЕГН-та при криминалните си регистрации. Единният граждански номер може да бъде сменен чрез съда в определени случаи. Един от тях е за грешно отбелязана дата при раждането.

В две полицейски регистрации налични в Автоматизирана информационна система “Съобщение за установен извършител на престъпления”, Мартин Божанов фигурира със своето ЕГН по рождение, което е 7303227183. Те са за кражба от 1990 г., когато е бил на 14 г. Другата е от 1996 г., вече за измама.

В трета регистрация фигурира с новото си ЕГН - 7303216506. Тя е от 2006 г. и отново е за имотна измама. След убийството на Божанов започна проверка на частния му клуб за магистрати SS. Той не работи от малко повече от година - приблизително от времето, в което бяха закрити и помещаващите се наблизо спецсъд и спецпрокуратура. В сряда там влязоха екипи на Столичната полиция и Софийската градска прокуратура.

Компютри и други доказателства са били иззети при акцията, обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Посочи, че действията се ръководят от прокуратурата. След убийството в МВР се извършва проверка за това какви сигнали, явни и оперативни, има за Мартин Божанов. Резултатите от нея вероятно ще бъдат представени на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Подобна проверка бе назначена в прокуратурата и от главния прокурор Борислав Сарафов. Стоянов коментира въпроса по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Докато съм бил директор на ГДБОП, сме разследвали дейността на Божанов. Разработката бе изпратена в прокуратурата, където образуваха досъдебно производство, добави вътрешният министър. Това е станало през 2022 г. По нея се разследвало търговия с влияние.

За клуба, в който се твърди, че се е случвало лобирането, стана публично известно след убийството на Божанов. Прокуратурата съобщи, че от 2023 г. работи по досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. Работата по случая е започнала, след като в края на 2022 г. в прокуратурата постъпва преписка от ГДБОП, образувана по сигнал, където се споменава за съществуването на такъв клуб. Прокуратурата ще проверява и дали в клуба са ходили магистрати.

От държавното обвинение посочиха и че по това дело е предстояло Божанов да бъде подведен под наказателна отговорност.