Мартин Пантелеев свири Бах и Вивалди в Гигинския манастир

Да творя тук, на това свято място е просто неземно, сподели маестрото, който дава началото на събора "В сърцето на Граово"

Топ
13:43 - 08 Юли 2022
4397
Мартин Пантелеев свири Бах и Вивалди в Гигинския манастир

"Да творя тук, на това свято място е просто неземно…" Това написа в социалните мрежи световноизвестният диригент, цигулар и композитор Мартин Пантелеев, споделяйки снимка как свири на цигулка пред Гигинския (Църногорския) манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци.

Един от най-обичаните и талантливи музиканти дава началото на тазгодишното издание на Църногорския събор "В сърцето на Граово" със солов концерт - цигулка, на Фиалата на Гигинския манастир. Мартин Пантелеев се прибра специално от Германия, за да озвучи на 8 юли манастирския двор на Светата обител с произведения на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Жул Масне, авторски композиции и български класически аранжименти. На това свято място маестрото ще изсвири и направената преработка за соло цигулка на произведението му „Архетип“, което е дирижирал за първи път в Лондон с Кралската филхармония.

Мартин Пантелеев изнася цигулков концерт в двора на Гигинския манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян"

Мартин Пантелеев е изнасял концерти с цигулка в емблематични катедрали в Европа и предстоящата му изява е своеобразен мултикултурен пренос на родна земя. Да звучи класическа музика в български манастири и храмове на вярата не е прецедент, но е впечатляващ фокус за началото на подобно културно събитие, класически привкус към църковно-християнската култура и вероятно - идея с развитие, споделиха организаторите.

За четвърти път край Църногорския манастир ще има и фолклорен събор. Тазгодишното издание ще се проведе на манастирските ливади на 16 и 17 юли. Събитието бе планирано за 9 и 10 юли, но заради очаквания дъжд се мести седмица по-късно.

Акцентът ще бъде поставен върху народното творчество, занаяти и обичаи, които представят огромното богатство на Граовския край. Събитията ще започнат на 8 юли, когато традиционно се организира научна конференция с представители на държавната власт, духовенството, медии, неправителствени организации, на местния и регионалния бизнес. Тази година темата ще бъде свързана с развитието на туризма в региона.

Идеята е Църногорският събор да възроди духа на народното веселие, родовите срещи и празниците по селата, както са се събирали хората в миналото. Препоръчителният дрескод за посетителите е "шевица". Друг акцент на събора е Алеята на занаятите, както и изложение на земеделци, производители и животновъди.

Църногорският събор се организира под патронажа на областния управител на Перник Кирил Стоев, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Мартин Пантелеев не скрива възхищението си от дълбочината на нашия фолклор, която според него има силно значение не само за нас българите, но се отразява и върху цялата музикална история в света. 


Роден в семейство на музиканти, бъдещият цигулар и диригент взема първия си урок по цигулка на 4-годишна възраст, учейки се в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в родния му град София. Проф. Влади Симеонов е впечатлен от таланта му и го кани за концертмайстор на световноизвестния Млад пионерски филхармоничен оркестър. Само на 9 години Мартин Пантелеев вече изнася първите си концерти в страната и чужбина.

По време на следването си, на 19-годишна възраст, Пантелеев е поканен за концертмайстор на Филхармонията на нациите, основана от Ленард Бърнстейн с Юстус Франц, а през 1998 г. става техен главен гост-диригент. Заедно те покоряват водещи музикални сцени по света.

След сензационния дебют на Мартин Пантелеев със Софийската филхармония през 2004 г. е назначен за главен гост-диригент. Той е главен диригент на Софийска филхармония от 2011 до 2016 г. и е най-младият диригент в нейната история. Пантелеев представя множество световни премиери по време на мандата си, радио предавания на живо и е активен оперен диригент с продукции като "Дон Карлос", "Трубадур", "Бохеми" и други.

В неговата биография е дебютното турне в Съединените щати, дирижирайки Софийския фестивален оркестър през 2008 г., повторно турне в 18 града на САЩ през 2011 г., последвано от гостуване на Филхармоничния оркестър на Кейптаун - първото посещение на африкански оркестър в САЩ. След триумфалния успех на турнето, Пантелеев е назначен за главен гост-диригент от 2012 до 2017 г.



Има многобройни турнета в Германия, Белгия, Швейцария, Испания и Италия, а през 2019 г. беше дебютът му с Израелския симфоничен оркестър. Сега Мартин Пантелеев е главен гост-диригент на Филхармония Вюрт и продължава да развива световната си кариера с диригентска палка и с цигулка в ръка.

Пантелеев е композирал три симфонии за пълен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти „Планетни стъпки“, концерт за перкусии и оркестър. Неговите композиции са представени по целия свят от оркестри, включително Кралския филхармоничен оркестър, който изпълни премиерата на неговия „Архетип“ в Лондон през 2016 г. под неговата диригентска палка.