Маша Илиева отбелязва 40 години творческа дейност

Два спектакъла на нейната постановка "Спящата красавица" представя Софийската опера и балет

Култура
13:28 - 09 Февруари 2022
1977
Маша Илиева отбелязва 40 години творческа дейност

С балетната класика "Спящата красавица" Софийската опера и балет чества 40 години творческа дейност на примабалерината Маша Илиева. Запомняща се е изключителната артистичност, съчетана с изрядна техника, темперамент и ярко сценично присъствие, на възпитаничката на академията "Ваганова" в Санкт Петербург.

В репертоара на примабалерината влизат всички големи роли от балетния афиш на театъра в този период: Жизел в "Жизел", Китри в "Дон Кихот", Одета-Одилия в "Лебедово езеро", Силфида в "Силфида", Жулиета в "Ромео и Жулиета", Аврора, Фея Люляк в "Спящата красавица", Мадам Ортанс в "Зорба гъркът" и много други.

В периода 2001-2003 г. Маша Илиева е художествен ръководител на Националния балет в София. Тогава българската балетна публика за първи път се среща с творчеството на Баланчин и се поставя оригиналната постановка на "Силфида". От 2009 г. е репетитор в Софийската опера и балет, а през 2014 г., вече като балетен режисьор, Маша Илиева възстановява балетната класика "Спящата красавица" на сцената на националния ни оперен и балетен театър, запазвайки автентичността на балета. Премиерата е на 14 ноември 2014 г. и се радва на голям успех. "Романтичното никога не си отива от душата ми - казва тогава Маша Илиева, - защото без него е невъзможна нито една моя крачка в реалния живот! Балетът в "Спящата красавица" е романтика, а романтиката е балет. По тази причина в него всичко е красиво и възможно!"

Зрителите на Софийската опера и балет отново ще могат да се насладят на "Спящата красавица", постановка и режисура на Маша Илиева, на 11 и 12 февруари от 19 ч. Двата спектакъла са честване на известната балерина, заслужено признание за дългогодишната й работа като примабалерина, хореограф, репетитор, педагог и балетен режисьор.