Машини или бюлетини? Гласове трябват

Личности
19:08 - 23 Ноември 2022
1846
Машини или бюлетини? Гласове трябват

"Политиците търсят само технологични решения, защото смятат, че технологията ще им гарантира изборна победа. И затова непрекъснато се пипат правилата."

Това каза пред БНТ проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".

"Тези, които инициират последната промяна, имат за цел да извлекат бонус на следващите избори. Но забравят простата истина, че изборите се печелят с гласове, а не с технология.

Затова няма значение дали ще бъде машинно или ще бъде хартиено, стига да се създадат необходимите гаранции за публичност и откритост и контролни механизми, че това, което избирателите пуснат в кутията или отбележат на машината, ще бъде преброено точно.

Това е разковничето, което пък ще създаде в избирателите усещането, че има смисъл да се гласува, защото гласът им ще бъде отчетен точно", добави проф. Киров.

Според проф. Киров президентът няма да наложи вето върху промените в Изборния кодекс:

"За да наложи вето, президентът трябва да претендира или за противоконституционност на промените - очевидно такива основания няма да има, а останалото означава той да се намеси по целесъобразност - да вземе страна, което той няма да направи, според мен", допълни проф. Киров.

Преподавателят по конституционно право коментира и бавенето на мандатите за съставяне на правителство:

"Това е в рамките на Конституцията, но друг е въпросът дали е целесъобразно в настоящия момент. Така оставени сами на себе си политическите партии в парламента няма да постигнат съгласие за формиране на коалиция, която за застане зад едно парламентарно правителство".