Мащабна стачка в "Райън еър", задава се хаос с полетите

Новини
01:11 - 08 Август 2019
8928
Мащабна стачка в "Райън еър", задава се хаос с полетите

Задава се мащабна стачка в една от най-големите авиокомпании в Европа - "Райън еър", предадоха световните агенции.  Членуващите от авиокомпанията в британския пилотски синдикат гласуваха в сряда вечер подкрепа на стачни действия по-късно този месец. Очаква се това да блокира стотици полети и да предизвика хаос по летищата. Вероятно засегнати от задаващата се стачна вълна ще са и български пасажери.

Причината за недоволството на служителите е спор с ръководството относно условията на труд, съобщи синдикатът Британска асоциация на пилотите. Според пилотския синдикат ще има двудневна стачка на пилотите от "Райън еър", започваща от 22 август и втора стачка от ранните часове на 2 септември до малко преди полунощ на 4 септември.

В имейл, пратен от Британската пилотска асоциация до членовете й, синдикатът казва, че неговите членове са пратили много ясно и силно послание до компанията, както и че 80% от подадените гласове са били за незабавни стачни действия.

"Райън еър" обаче заяви, че стачните действия имат подкрепата на едва 30% от нейните пилоти и че само половината от тях са членове на Британската асоциация на пилотите. Компанията смята, че стачните действия ще породят притеснения за клиентите по време на отпуските и ще нарушат техните планове за пътуване. Смята се, че ще бъдат отменени стотици полети, което ще доведе до хаос на повечето летища в Европа.