Масиран руски обстрел по източния фронт в Украйна

По данни на регионалната администрация няма жертви в резултат на ударите

Украйна
12:33 - 09 Август 2022
1951
Масиран руски обстрел по източния фронт в Украйна

Украйна съобщи тази сутрин за масиран руски обстрел на фронтовата линия в източната част на страната. На места в близост до град Донецк се водят тежки боеве, съобщи губернаторът на едноименната област Павло Кириленко.

"Ситуацията е напрегната - по цялата фронтова линия има постоянна стрелба." Има и много въздушни удари, казва Кириленко.

Масиран обстрел се води и в Лиман, т.нар. ЛНР, както и в южната част на страната - околностите на Николаев.

Тази сутрин Николаев отново е бил обстрелван, съобщи областният управител. По предварителни данни няма жертви или пострадали.

През нощта руската армия е обстрелвала и Харков. На този етап се установява вида ракета, която е била обстрелвана по града, ударите са били по граждански обекти. Ръководителят на областната администрация на Харков Олег Синехубов заяви, че руските войски са нанесли ракетни удари по града във вторник вечерта Шевченковски и Индустриалния район.

Нанесени са щети по хотелски и ресторантски комплекс и елементи на транспорта", пише областният управител Олег Синегубов в канала си в Telegram. Кметът на Харков Игор Терехов уточнява, че ракетите са били поне четири и са били насочени предимно към цивилни и граждански обекти.

По данни на регионалната администрация няма жертви в резултат на ударите.

Вчера късно вечерта украинските агенции съобщиха и за няколко мощни експлозии, които са разтърсили Мелитопол, Запорожка област. За взривовете съобщи управителят на града Иван Федоров. Причините за експлозиите са неизвестни. Мелитопол вече е под руски контрол.

Ден по-рано украинските военни нанесоха удари по пунктовете за разполагане на руските войски в Мелитопол. Федеров заяви, че при удара са загинали над 100 руски военнослужещи.

Украйна е успяла да намали наполовина бойните си загуби в сравнение с началото на юни, когато те са били 100-200 военнослужещи на ден. Според Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария на фронта ежедневно загиват около 30-50 души. Според Подоляк големите загуби през юни се дължат на прехода към втория етап на войната, когато започва артилерийската война и врагът "залива" украинските позиции.