Мъск: „Туитър“ може и да фалира

Според експерти финансовото състояние на социалната мрежа е несигурно

Новини
12:44 - 11 Ноември 2022
2624
Мъск: „Туитър“ може и да фалира

Новият собственик на „Туитър“ (Twitter) Илон Мъск коментира вероятността за фалит на компанията, която управлява онлайн социалната мрежа, предаде Ройтерс.

В разговор със служители на фирмата милиардерът каза, че „не може да изключи, че тя ще фалира“, две седмици след като я купи за 44 милиарда долара, съобщи „Блумбърг“.

Тази сделка поставя финансовото състояние на „Туитър“ в „несигурно положение“, според кредитни експерти. 

Изявлението на Мъск беше отправено в края на един хаотичен ден, белязан от предупреждение от американски регулаторен орган и от напускането на високопоставени служители, смятани за бъдещи бизнес лидери в сферата на технологичния сектор, отбелязва Ройтерс. 

Сред тях са ръководителите на звената, които отговарят за защитата на данните на потребителите и за спазването на регулаторните правила. Това създава потенциален риск технологичната компания да наруши разпоредби на регулаторните органи, допълва Ройтерс. 

На този фон Федералната търговска комисия на САЩ обяви, че наблюдава „Туитър“ със "сериозна загриженост" след напускането на нейни високопоставени представители.

При вчерашната си среща със служителите на „Туитър“ Мъск предупреди, че технологичната компания „може да загуби милиарди долари през идната година“, съобщи специализираният сайт "Информейшън" (The Information).

Предприемачът, който безпардонно започна да уволнява служители, след като пое контрола над корпорацията на 27 октомври, твърди, че тя губи по над 4 милиона долара на ден, най-вече заради отлива на рекламодатели след придобиването на социалната мрежа. Те са загрижени, че Мъск ще занижи стандартите за модериране (проверка) на съдържанието, което се публикува в социалната мрежа. Сред корпорациите, които „поставиха на пауза“ своите реклами в „Туитър“, е американският автомобилостроителен гигант „Дженерал мотърс“ (General Motors Co).

Дълговете на компанията, която управлява „Туитър“, възлизат на 13 милиарда долара.

През следващите 12 месеца тя дължи лихвени плащания по своите задължения в размер на близо 1,2 милиарда долара. Те надвишават паричните потоци на корпорацията, за които наскоро беше обявено, че към края на юни възлизат на 1,1 милиарда долара. 

Миналата седмица Мъск обяви, че планира да съкрати половината от служителите на компанията. Той обеща „да спре“ фалшивите профили в социалната мрежа. 

Предприемачът вдигна до 8 долара на месец абонамента за програмата „Туитър блу“ (т.нар. сини значки) и обвърза с това верификацията на потребителските профили. Таксата ще се заплаща от потребителите, които желаят да получат синя отметка на профила си, която гарантира, че той е истински. 

Придобиването на „Туитър“ от милиардера, който често се включва в политически спорове, предизвика опасения, че той може да бъде подложен на натиск от управляващите в някои страни, които се опитват да наложат контрол над правото на свободно изразяване в онлайн пространството, посочва Ройтерс. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви по-рано тази седмица, че „си струва да бъде проучено сътрудничеството и (или) връзките в техническата сфера на Мъск с други държави“.