Мъск прави за Пентагона военна версия на Starlink

САЩ
16:59 - 29 Септември 2023
1993
Мъск прави за Пентагона военна версия на Starlink

Пентагонът е възложил на SpaceX договор за изграждането на глобална мрежа от хиляди сателити. Проектът е наречен Starshield и на практика представлява военната версия на Starlink.

Говорител на Космическите сили на САЩ потвърди, че на 1 септември SpaceX е получила едногодишен договор за Starshield на максимална стойност от $70 млн.

"Договорът на SpaceX предвижда предоставянето на услуга от край до край за Starshield", каза говорителят на Space Force Ан Стефанек пред CNBC.

На практика сателитите на Starlink ще станат с двойно предназначение, защото ще могат да се ползват за целите на Starshield. Това означава, че в орбита ще има хиляди комуникационни интернет сателити, които ще са на разположение на Пентагона.

SpaceX даде малко подробности за планирания обхват и възможности на Starshield. Знае се само, че пентагонът ще се сдобие с терминали и оборудване, но няма яснота относно сателитите в орбита. Към днешна дата Starlink има над спътника, а планът е те да нараснат до около 10 000. Пентагонът счита за важно да може да използва потенциала им. Това би направило армията на САЩ неуязвима за заглушаване, освен ако не бъдат унищожени всички сателити на Илон Мъск. Последното обаче е изключително трудно и създава риск от унищожаването на множество други сателити в орбита, заради разпръснатия космически боклук.