Мъск предлага да закупи „Туитър“ за 41,4 млрд. долара

Главният изпълнителен директор на „Тесла“ вече притежава над 9% от акциите на социалната мрежа

Новини
13:38 - 14 Април 2022
679
Мъск предлага да закупи „Туитър“ за 41,4 млрд. долара

Милиардерът Илон Мъск предлага да закупи социалната медия „Туитър“ (Twitter) за 41,39 милиарда долара, показват регулаторни документи, представени в четвъртък.

Оферираната цена на Мъск от 54,20 долара за една акция представлява 38% премия към цената на затваряне на акциите на „Туитър“ на 1 април, последният ден за търговия преди главният изпълнителен директор на „Тесла“ (Tesla) да обяви публично, че е закупил над 9% от акциите на социалната интернет медия.

Мъск настоя, че това е неговата „най-добра и последна оферта“, като подчерта, че „Туитър“ трябва да стане частна компания, за да претърпи промените, които „трябва да бъдат направени“.

Той обаче също така отбеляза, че ще преразгледа позицията си като акционер в „Туитър“, ако офертата му бъде отказана.

С 800,64 милиона акции в обръщение към 10 февруари, офертата на Мъск оценява Twitter на 43,39 милиарда долара (за съпоставка - сумата надхвърля годишния бюджет на България).

В документация 13D/A към Комисията по ценните книжа и борси (SEC) Мъск потвърди предишното публично оповестяване, че притежава 73,12 милиона акции в „Туитър“, или 9,1% от акциите в обръщение.

В документацията се казва, че Мъск е изпратил писмо, съдържащо „необвързващото предложение“ до „Туитър“, но се посочва, че не може да има гаранция, че ще бъде изпълнено окончателно споразумение.

Акциите на „Туитър“ скочиха с над 13% на извънборсовата търговия на Уолстрийт след новината за отправената от Мъск оферта, която е значително по-високо (с 18,2%) в сравнение с вчерашната цена на затваряне на ниво от $45,85 за една акция.